Syriza liderinden ilk Türkiye yorumu: ‘Adalar kırmızı çizgimiz’

Güncelleme Tarihi:

Syriza liderinden ilk Türkiye yorumu: ‘Adalar kırmızı çizgimiz’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2023 07:00

Yunanistan’da ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon’un (SYRİZA) başkanlık koltuğuna oturan Stefanos Kasselakis ilk kez Türk-Yunan ilişkileri hakkında konuştu.

Haberin Devamı

Yunan Star televizyonuna konuşan Kasselakis, 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde oluşan olumlu atmosferden ve yakınlaşma eğiliminden memnun olduğunu söyledi. İkili ilişkilerdeki sorunlar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kasselakis, “Lahey Adalet Divanı’na gidilecekse, bu sadece kıta sahanlığı ve ekonomik münhasır bölge konusunda olmalıdır. Adaların silahsızlandırılması bizim için ‘kırmızı cizgi’ teşkil ediyor” sözleriyle, Türk-Yunan ilişkileri ile ilgili görüşlerinin Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’ten farklı olmadığını ortaya koydu.

ASKERE GİDECEK

ABD’de 21 yıl kaldıktan sonra iki ay önce Yunanistan’a dönüp SYRİZA başkanlığına adaylığını koyan ve üyelerin yüzde 56’sının oyunu alarak parti liderliğine seçilen Kasselakis’in ilk icraatlarından biri ise askere gitmek olacak. Vaatleri arasında zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması bulunan Kasselakis, “Elbette askerliğimi yapacağım. Bundan dolayı da çok sevinçliyim. Keşke tayinim adalara ya da sınır bölgelerine çıksa” şeklinde konuştu. Uzun yıllar yurtdışında yaşadığından, Kasselakis’in 20 günlük temel eğitim ve yaklaşık 5 bin Euro ödeme öngören bedelli askerlik yasasından yararlanma hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

SYRİZA’da kimilerine göre fenomen, kimilerine göre ise “ABD’nin Yunan solunu siyasi haritadan silmek için gönderdiği Truva atı” olaran tanımlanan Kasselakis’in geçmişi hakkında yoğun tartışmalar var. Dört yıldır ABD’li erkek arkadaşı Tyler Macbeth ile yaşayan eşcinsel Kasselakis’in ABD’de kurduğu şirketler ve iş hayatı konusunda soru işaretleri bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!