Suudi Kralı’ndan kritik atamalar: Bir oğlu elçi diğeri bakan oldu

Güncelleme Tarihi:

Suudi Kralı’ndan kritik atamalar: Bir oğlu elçi  diğeri bakan oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 00:50

Suudi Arabistan’da diplomasi, askeri ve siyasi pozisyonlarda kritik değişiklikler yapıldı. Kral Selman, bir oğlunu Washington’a büyükelçi, diğerini de Enerjiden Sorumlu Bakan yaptı. Elçi olan Prens Halid, DEAŞ’a karşı bombardıman yapmış bir savaş pilotu.

Haberin Devamı

SUUDİ Kralı Selman bin Abdülaziz, sürpriz bir karara imza atarak, kritik pozisyondaki birçok ismi görevden aldı ve yerlerine yeni atamalar yaptı. Buna göre Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve bazı bakanlar koltuklarını kaybetti. Kral Selman, Washington Büyükelçiliği’ne oğlu Prens Halid’i, Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na ise diğer oğlu Prens Abdülaziz’i atadı. Savaş uçağı pilotu olan Prens Halid, 2014 yılında terör örgütü DEAŞ’a karşı Suriye’deki hava saldırılarında yer almış ve bir görev sonrası kokpite otururken görüldüğü bir fotoğrafı medyaya servis edilmişti. Prens Halid, ABD Mississippi’deki Columbus Hava Üssü’nde F-15 pilotluğu eğitimi almış ve 2009’da mezun olmuştu. Pilot prens, Yemen’deki operasyonlara da katılmıştı. Prens Halid, geçtiğimiz yıldan beri Washington’daki Suudi Büyükelçiliği’nde danışmanlık yapıyordu. Kral Selman’ın aynı zamanda 2’nci veliaht olan 31 yaşındaki bir diğer oğlu Prens Muhammed ise savunma bakanlığı yapıyor.

Haberin Devamı

Suudi Kralı’ndan kritik atamalar: Bir oğlu elçi  diğeri bakan oldu

Prens Halid Washington büyükelçisi oldu.

YOLSUZLUK BAKAN GÖTÜRDÜ

Görevden alınan diğer isimler ise Kamu Hizmetleri Bakanı Halid el-Araj, Enformasyon Bakanı Adil el-Turayfi ve Teknoloji Bakanı Muhammed el-Suvayyel oldu. Suudi Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, bakan Araj’ın, oğlunu, ‘liyakat sahibi olmadığı halde’ yüksek maaşlı bir işe yerleştirdiğini tespit etmişti.

MATTIS’İN ZİYARETİ SONRASI

Suudi Arabistan’daki bu görev değişiklikleri ABD Savunma Bakanı James Mattis’in hafta içinde başkent Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından geldi. Mattis, ABD’nin çıkarının “güçlü bir Suudi Arabistan’da” olduğunu söylemiş ve Suudilerin “askeri güvenlik ve gizli servislerine” işaret etmişti. Önceki ABD Başkanı Obama’nın İran’la nükleer anlaşma yapması Suudi yönetiminin tepkisini çekerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı söylemleri Washington ile Riyad arasında diyaloğu güçlendiren bir etki yaptı.

Haberin Devamı

KESİNTİLER KALKTI

Geçen yıl eylülde ekonomik krizden dolayı askıya alınan memur ve askerlerin sosyal hak ve ek ödemeleri de Kral’ın emriyle geri getirildi. Ayrıca Yemen’deki Husilere yönelik savaşta görev yapan askeri ve güvenlik personeline iki maaş ikramiye ödenmesi kararlaştırıldı. Eylül ayında düşen petrol fiyatları nedeniyle ekonomik tedbir olarak Suudi bakanların maaşları yüzde 20 oranında düşürülmüş ve kamu sektörü çalışanlarına yapılan ek ödemeler azaltılmıştı.

Suudi Kralı’ndan kritik atamalar: Bir oğlu elçi  diğeri bakan oldu

SİSİ RİYAD’DA

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi (solda), dün resmi bir ziyaret için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderken Kral Salman bin Abdülaziz konuğunu uçağın kapısında karşıladı.

BAKMADAN GEÇME!