Suudi-Kanada hattında kriz

Güncelleme Tarihi:

Suudi-Kanada hattında kriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 00:10

Kanadalı yetkililerin Suudi Arabistan’da bazı insan hakları aktivistlerinin gözaltına alınmasını eleştirmesinin ardından iki ülke arasında kriz patlak verdi. Suudiler, Kanada Büyükelçisi’ni istenmeyen kişi ilan etti, Kanada ile tüm yeni ticari ilişkileri dondurma kararı aldı.

Haberin Devamı

KANADA Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’ın tweet’i ve Riyad Büyükelçiliği’nin açıklaması Suudi Arabistan ile krize neden oldu. Suudi Arabistan, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi’ni istenmeyen kişi ilan etti, ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdi ve Kanada ile yeni ticari ilişkileri dondurduğunu açıkladı.

TWEETLER VE AÇIKLAMA
Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme grubu, geçen çarşamba günü kadın hakları savunucusu olan Semer Bedevi ile Nessima El-Sadah’ın tutuklandığını bildirdi. Suudi Arabistan, kadınlara araç sürme yasağını haziran ayında kaldırmıştı. Ancak mayıstan itibaren kadın hakları savunucularına yönelik başlatılan tutuklama dalgası devam ediyordu. Semer Bedevi, İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle bin kırbaç cezasına çarptırılan, 10 yıl hapis cezası alan muhalif blogger Raif Bedevi’nin kızkardeşi. Bedevi’nin eşi ise Kanada’da yaşıyor. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, cuma günü tweet atarak “Raif Bedevi’nin kızkardeşi Semer Bedevi’nin Suudi Arabistan’da tutuklanmasından derin endişe duyduk. Kanada, bu zor zamanda Bedevi ailesinin yanında durmaya devam edecek, Raif ve Semer Bedevi’nin serbest bırakılması çağrısını yineliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dün ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi Dennis Horak’ın istenmeyen kişi ilan edildiği ve ülkeyi 24 saat içinde terk etmesinin gerektiği belirtildi. Kararın, Kanada Dışişleri Bakanı Freeland ve Kanada Büyükelçiliği’nin “Suudi Arabistan’da gözaltına alınan aktivistlerin derhal serbest bırakılması” yönündeki açıklamalarına tepki olarak alındığı kaydedildi. Suudi Arabistan, açıklamaları içişlerine açık müdahale olarak değerlendirdi.

EĞİTİM DE ETKİLENECEK
İki ülke arasındaki gerilim eğitime de yansıdı. Suudi Eğitim Bakanlığı, Kanada’da burslu eğitim gören binlerce Suudi öğrencinin farklı ülkelere kaydırılması için acil eylem planı hazırladı. Suudi Havayolları ise, 13 Ağustos itibarıyla Toronto’ya yapılacak tüm seferleri askıya aldı. Öte yandan Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Riyad’dan yana tavır aldı.

Haberin Devamı

Kanada Dışişleri Bakanlığı ise Riyad’dan gelen haberlerden ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Suudi-Kanada hattında kriz

MICHELLE OBAMA’DAN ÖDÜL ALMIŞTI
Semer Bedevi ve Nessima el-Sadah, Suudi Arabistan’ın önde gelen kadın hakları savunucuları arasında sayılıyor. Hapiste olan Suudi muhalif blogger Raif Bedevi’nin kızkardeşi olan Semer Bedevi, Barack Obama’nın başkanlığı döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ödülüne layık görülmüştü. Bedevi, Uluslararası Cesur Kadınlar ödülünü first lady Michelle Obama ve dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan almıştı. Semer Bedevi, 2015 yılında da Hırant Dink Ödülü’ne değer bulunmuş, ancak ödülünü alabilmek için Türkiye’ye gelememişti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bir yandan ‘reform’ açılımıyla dünya vitrinine çıkarken, öte yandan ülkede çok sayıda insan hakları eylemcisinin tutuklandığına işaret ediliyor.

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!