Suudi-İran yakınlaşmasının ilk somut gelişmesi! Yemen’de savaşın sonu mu geliyor

Güncelleme Tarihi:

Suudi-İran yakınlaşmasının ilk somut gelişmesi Yemen’de savaşın sonu mu geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 07:00

Suudi Arabistan ve İran’ın yakınlaşmasıyla, dokuz yıldır savaş halindeki Yemen’de barış için zemin oluştu. Tarafların iki yıllık geçiş süreci üzerinde çalıştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Suudi Büyükelçi Muhammed El Cabir başkanlığındaki heyetin başkent Sana’daki temaslarını izleyen mesajlar, anlaşma beklentisini güçlendirdi. Süresi geçen ekimde sona erdiği halde hâlâ riayet edilen ateşkes ortamında yapılan görüşme sonrası El Cabir, “kapsamlı bir ateşkes ve ülkenin istikrarını” ele aldıklarını söyledi. Yerel basına konuşan Husi yetkilisi Muhammed el Bukhaiti “İyimserliği ve umudu teşvik eden bir atmosfer olduğunu” ifade etti. BM’den de “Kalıcı barışa doğru gerçek bir ilerlemeye yakın olunduğu” açıklaması geldi. Suudi ve İran destekli Husi heyetlerin buluşmasından saatler önce Riyad, 13 Husi savaş esirini serbest bırakmıştı.

ÖNCELİK MAAŞ ÖDEMELERİ

Olası bir anlaşmanın İran destekli Husiler lehine sonuçlanması bekleniyor. Buna göre, Husilerin kontrolündeki bölgelerde asker ve polis dahil memur maaşları ödenecek, denetimlerindeki havalimanı ve limanlara yönelik kısıtlamalar kaldırılacak. Maaş ödemeleri ve limanlara erişim açlıkla mücadele eden ülke için önemli. Tarafların ilk olarak altı aylık yeni bir ateşkes ilan edeceği, ardından iki yıllık geçiş dönemi için müzakerelere başlayacağı da iddia edildi.

Haberin Devamı

Suudi-İran yakınlaşmasının ilk somut gelişmesi Yemen’de savaşın sonu mu geliyor

Yemen barış görüşmeleri pazar günü Sanaa’da yapılmıştı.

BARIŞ NİYE ŞİMDİ

- Uzmanlara göre Suudi Arabistan, pahalıya mal olan ve krallığın uluslararası itibarına zarar veren savaşı daha fazla sürdürmek istemiyor. Ayrıca ülkenin güney sınırlarına yönelik sürekli tekrarlayan Husi füze ve dron saldırıları ciddi ekonomik zarara ve can kayıplarına neden oluyor.

- İran’ın ise Arap ülkeleriyle hızla normalleşen, Riyad ile de yakınlaşmak isteyen İsrail’e karşı önlem aldığı değerlendiriliyor. İsrail basınında, İran’ın Ortadoğu’yu yeniden tasarlamak istediği öne sürülüyor.

İran destekli ayrılıkçı Husiler, Eylül 2014’te yönetimi ele geçirmiş, meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan Mart 2015’te askeri müdahale başlatmıştı. BM’ye göre savaşta, çoğu açlıktan, 377 bin kişi öldü.

Haberin Devamı

ARAP ÜLKELERİ SURİYE İÇİN TOPLANIYOR

ARAP ülkeleri, Suriye ile normalleşme politikasını sürdürüyor. Katar Dışişleri Bakanlığı; Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Irak ve Ürdün’den yetkililerin “Suriye’yi görüşmek üzere cuma günü Cidde’de toplanmaya davet edildiğini” duyurdu. Toplantıda 2011’de iç savaşın başlamasının Arap Birliği üyeliği askıya alınan Suriye’nin birliğe geri dönüşü ana gündem olacak.

Suudi-İran yakınlaşmasının ilk somut gelişmesi Yemen’de savaşın sonu mu geliyor

Esad, mart ayında BAE’ye ziyarette bulunmuştu.

Savaşın başlamasından sonra Rusya ve İran dışında herhangi bir ülkeye gitmeyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bu yıl BAE ve Umman’ı ziyaret etmiş; geçen ay Suudi Arabistan, Şam ile konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlatılması konusunda görüşüldüğünü açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!