Suudi Bakan: İsrail İle ittifak gündemde değil

Güncelleme Tarihi:

Suudi Bakan: İsrail İle ittifak gündemde değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2022 07:00

ABD Başkanı Joe Biden’ın ziyareti ve Körfez İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, “Körfez ülkeleriyle İsrail arasında İran karşıtı bir savunma ittifakı kurulmasının gündemde olmadığını” söyledi.

Haberin Devamı

Ferhan ayrıca, Suudi Arabistan’ın hava sahasını İsrail uçaklarına açma kararının İsrail’le diplomatik ilişki kurulduğu anlamına gelmediğini de kaydetti.

‘ARAP NATO’SU YOK’

Biden’ın geçen cuma İsrail’den yapacağı uçuştan saatler önce ülkenin hava sahası, İsrail’den gelen tüm uçakları kapsayacak şekilde sivil uçuşlara açılmıştı. Cidde’deki yoğun maratonu değerlendiren Ferhan, bir süredir dile getirilen, Orta Doğu’da NATO benzeri bir askeri ittifak kurma fikrine uzak olduklarını belirtti. Ferhan, “Arap NATO’su diye bir şey yok, zirvede de böyle bir şey konuşulmadı” dedi.

O ADALAR NEDEN ÖNEMLİ

Mısır’la daha önce varılan anlaşmaya İsrail itirazını çekince Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan’a geçti. Adalar Kızıldeniz’deki trafiği kontrol ve İsrail’in buradaki tek limanı Eilat’a erişim için kritik önemde. Suudi Arabistan adaları turizm için kullanacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Riyad’ın 1957’den beri üzerinde hak iddia ettiği adalarda görev yapan barış gücü askerlerinin çekileceği açıklandı. Adalar halihazırda mercan resiflerini ziyaret etmek isteyen dalgıçlar tarafından ziyaret ediliyor.

İsrail, 1956’daki Süveyş Krizi sırasında adaları işgal etmişti, Mısır kontrolünü 1978’te geri aldığı adaları 2016’da Suudi Arabistan’a devretmişti. Başlangıçta Suudi Arabistan’ın olan adalar 1950’lerde Mısır’a kiralanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!