Suriye'deki 'işkence ve infaz' raporunun arkasında Katar var

Güncelleme Tarihi:

Suriyedeki işkence ve infaz raporunun arkasında Katar var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 22:39

Suriye'de Esad rejimi tarafından işlendiği belirtilen savaş suçlarına dair belgelerin kaynağı, "Caesar" kod adlı eski bir askeri polis.

Haberin Devamı

Suriye askeri polis teşkilatında fotoğrafçı olarak çalışan "Caesar", Katar tarafından desteklenen Suriye Ulusal Hareketi'yle temasa geçerek, flaş belleklere kaydettiği görüntüleri muhaliflere aktardı.

Güvenlik nedeniyle sadece "Caesar" ismiyle anılan kaynak, Suriye muhalefetiyle gizlice işbirliği yaptıktan sonra ülkeden kaçtı. Teşkilattaki görevinin öldürülen tutukluların fotoğraflarını çekmek olduğunu belirten "Caesar", yapılan infaz ve işkencelere bizzat şahit olmadığını ifade etti.

Katar'ı temsilen çalışan, Londra merkezli ünlü hukuk bürosu "Carter-Ruck and Co." tarafından eski Yugoslavya ve Sierra Leone için kurulan savaş suçları mahkemelerinde görev yapmış savcılara hazırlatılan 31 sayfalık rapor; Birleşmiş Milletler'in yanı sıra hükümetler ve insan hakları örgütlerinin de dikkatine sunuldu.

Raporu yayımlayan medya kuruluşlarından Guardian gazetesi, belgelerin, bu hafta gerçekleştirilecek Cenevre-2 barış konferansından önce ortaya çıkmasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!