Suriye’ye geçiş yolu İstanbul

Güncelleme Tarihi:

Suriye’ye geçiş yolu İstanbul
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2014 01:13

Suriye ve Irak’ta cihatçı örgütler güçlenirken yabancı sempatizanların Türkiye’yi geçiş ülkesi olarak kullandığına dair giderek daha fazla haber çıkıyor. Son bir hafta içinde İstanbul üzerinden bölgeye gitmeye çalışan militanlarla ilgili çıkan haberlerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- 16’lık Somalili ikizler: İngiltere’nin Manchester kentinde yaşayan 16 yaşındaki ikiz kız kardeşler Selma ve Zehra Halime’nin de cihada katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye gittiği ortaya çıktı. Liseli iki genç kız, geçen hafta Manchester Uluslararası Havalimanı’ndan İstanbul uçağına binerek ülkeyi terk etti. Kızların Suriye’de olduklarını öğrenildi.

- Cihatçı kuryesi: İngiltere’de salı günü görülen bir davada ise ocak ayında Londra Havalimanı’ndan İstanbul’a uçmaya çalışırken yakalanan 27 yaşındaki Nawal Msaad isimli bir öğrenci IŞİD’e kuryelik yapmakla suçlandı. İç çamaşırının içinde poşete sarılı halde 20 bin euro bulunan kadının bu parayı Suriye’deki cihatçı örgütlere götürmek istediği öne sürülüyor. Msaad’ın parayı arkadaşı Amal El Wahabi’nin (27) Suriye’de savaşan kocasına ulaştıracağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

- Amerikalı gelin: Geçen hafta da ABD’nin Colorado eyaletinde 19 yaşındaki Shannon Maureen Conley, cihatçılara yataklık yapmakla suçlanmıştı. Nisan ayında Türkiye’ye giderken yakalanan Conley’nin Tunuslu bir IŞİD üyesiyle evlenmek istediği belirtiliyor. Keza, yine hafta sonu Fransız polisi İstanbul’a gitmek isteyen cihatçı bir aileyi Orly Havaalanı’nda durdurdu.

Hollande Erdoğan’a şikâyet etmişti

Havayoluyla İstanbul’a geldiği anlatılan cihat gönüllülerinin, uçak ya da otobüsle Hatay’a ulaşarak örgüt mensuplarıyla temas kurup Suriye’ye geçtiği iddia ediliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Elysee Sarayı’nda kendisini ziyaret eden Başbakan Erdoğan’a bu konudaki şikâyetini iletmiş, Türkiye’den denetimleri sıklaştımasını istemişti. Erdoğan ise Türkiye’ye Avrupa’dan milyonlarca turist geldiğini ancak isim verilirse bu gençleri durdurabilecekleri yanıtını vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!