Suriye ile Lübnan tarih yazdı

Güncelleme Tarihi:

Suriye ile Lübnan tarih yazdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Suriye ile Lübnan, on yıllardır süren çetrefilli ilişkilerin ardından bugün resmen diplomatik ilişki kurdu.

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, dün Lübnan ile diplomatik ilişki kurulması talimatını vermişti. Bu yöndeki kararnameyi de dün yayımlamıştı. Bugün iki ülke resmen diplomatik ilişki kurduklarına ilişkin anlaşmayı Suriye'nin başkenti Şam'da imzalayarak tarih yazdı.

SANA, Suriye'nin komşusu Lübnan'da, iki ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1940'lı yıllardan bu yana ilk defa büyükelçilik açacağını kaydetti.

Esad'ın kararnamesinde, Suriye'nin Lübnan büyükelçiliğinin ne zaman açılacağı ve diğer ayrıntılar hakkında bilgi verilmedi.

Suriye ile Lübnan, Lübnan Devlet Başkanı'nın nisan ayındaki Şam ziyareti sırasında iki ülkenin diplomatik ilişki kurması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Batı ve Lübnan, uzun süredir Şam yönetiminin Lübnan'ın egemenliğini tanımasını istiyordu.

Haberin Devamı

Bu ilişkilerin son 30 yıllık gelişimi şöyle:

6 Haziran 1975: Suriye birlikleri, 1975'te başlayan iç savaştan sonra Hristiyan oluşumların çağrısıyla Lübnan'a girdi. 2 yıl sonra, ittifak değişikliğini takiben Beyrut'taki Hristiyan mahalleleri Suriye ordusu tarafından yağmalandı.
Ağustos-Eylül 1982: Suriye ordusu, İsrail ordusu tarafından Beyrut'tan çıkarıldı ve İsrail ordusu doğudaki Bekaa'ya çekildi.
Şubat 1987: Sol kuvvetlerle Suriye yanlısı kuvvetler arasındaki çatışmalar nedeniyle, Beyrut'un batısına barış getirmek amacındaki 8 bin Suriyeli asker konuşlandırıldı.
22 Ekim 1989: Lübnan'da çatışan taraflar arasında Suudi Arabistan'ın Taif kentinde varılan anlaşma, toplumlar arasında yeni bir denge kurulmasını sağlarken, aynı zamanda Suriye'nin "geçici" varlığının çerçevesini belirledi.
22 Mayıs 1991: Suriye ile Lübnan arasında "kardeşlik ve işbirliği" anlaşması imzalandı ve bu anlaşmayla Suriye'nin ağır basan rolü resmiyet kazanmış oldu.
15 Ekim 1998: Suriye yanlısı general Emil Lahud Cumhurbaşkanı seçildi.
16 Nisan 2001: Lübnan'daki Şii Hizbullah'ın bir saldırısından sonra İsrail uçakları, bir Suriye mevzisini bombaladı. Beyrut'taki Suriye birliklerinin büyük bir kısmı geri çekildi.
2 Eylül 2004: Fransa ve ABD'nin girişimleriyle BM Güvenlik Konseyinin 1559 sayılı kararı kabul edildi. Karar, Lübnan'daki yabancı kuvvetlerin çekilmesini öngörüyordu.
Lahud'un görev süresi anayasal değişiklikle 3 yıl uzatıldı. Ekim ayında Başbakan Refik Hariri istifa etti.
14 Şubat 2005: Refik Hariri suikasta kurban gitti. Suriye karşıtı muhalefet, Suriye'yi bu cinayetin arkasında olmakla suçladı. Suriye ise suçlamaları kabul etmedi. 10 Haziran 2007'de ise cinayeti araştırmak üzere uluslararası bir mahkeme kuruldu.
14 Mart 2005: Beyrut'ta binlerce kişi, Suriye himayesini protesto etti.
26 Nisan 2005: Lübnan'daki son Suriye askerleri de çekildi.
2 Haziran 2005: Gazeteci Semir Kasir öldürüldü. Bu cinayeti birçok başka cinayet izledi ve öldürülenlerin çoğu Suriye karşıtıydı. Sanayi Bakanı Piyer Cemayel de bunlardan biriydi ve 2006 sonunda öldürüldü.
Mayıs-Haziran 2005: Seçimler, Şam hakimiyetine karşı bir çoğunluğu meclise getirdi. Suriye karşıtı çoğunluğun liderliğini ise öldürülen Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri üstlendi.
Ağustos 2006: Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim Lübnan'ı ziyaret etti ve 2005'ten beri bu ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Suriyeli yetkili oldu.
7 Mayıs 2008: Suriye ve İran destekli Hizbullah yandaşlarıyla hükümet yanlıları arasında şiddet olayları başladı.
5 Haziran 2008: Suriye, Lübnan'da ulusal birlik hükümeti kurulmasını takiben büyükelçilik açmayı planladığını duyurdu.
11 Temmuz 2008: Lübnan'da ulusal birlik hükümeti kuruldu.
12 Temmuz 2008: Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Paris'te bir araya geldi. Liderler, yakında Şam ve Beyrut'ta büyükelçilik açılacağını ilan etti.
13-14 Ağustos 2008: Süleyman, Şam'ı ziyaret etti ve büyükelçiler düzeyinde diplomatik ilişkiler kurulacağı yönündeki kararı teyit etti. İki ülke arasında 60 yıldan fazla zamandır büyükelçiler düzeyinde diplomatik ilişki bulunmuyordu.
14 Ekim 2008: Esad, Lübnan ile diplomatik ilişki kurulmasını ve Beyrut'ta büyükelçilik açılmasını öngören kararnameyi imzaladı.
15 Ekim 2008: Suriye ve Lübnan dışişleri bakanları Velid El Muallim ile Fevzi Salluh, Şam'da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisi için ortak açıklamaya imza koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!