Suriye görüşmeleri öncesi PYD iddiası

Güncelleme Tarihi:

Suriye görüşmeleri öncesi PYD iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 21:25

25 Ocak’ta Cenevre’de yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin ertelenebileceği konuşulurken Suriye İçişleri Bakanı’nın Kamışlı’ya giderek terör örgütü PKK ve Suriye’deki uzantısı PYD’den bir heyetle görüştüğü iddia edildi. PYD lideri Müslim ise iddiayı doğrulamadı.

Haberin Devamı

SURİYELİ Kürtlerin, Suriye İçişleri Bakanı Tümgeneral Muhammed el Şaar’ın önderlik ettiği Şam heyetiyle gizlice bir araya gelerek İsviçre’nin Cenevre kentinde 25 Ocak’ta başlaması planlanan Suriye görüşmelerine katılmayı görüştükleri iddia edildi. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin başkenti Erbil merkezli BasNews sitesinde önceki gün çıkan habere göre görüşme, Suriye’nin kuzeyindeki Haseke vilayetinde terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’nin kontrolündeki Kamışlı kentinde gerçekleşti. Sitenin Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne dayandırdığı habere göre Şaar, ordudan üst düzey askeri yetkililerin de kendisine eşlik ettiği görüşmede, Demokratik Toplum Hareketi’nden (TEV-DEM) Aldar Halil, PYD’nin silahlı gücü YPG’nin sözcüsü Redur Halil ile Irak’ın kuzeyindeki Kandil Dağı’ndan gelen ve ismi açıklanmayan PKK’nın temsilcileriyle görüştü. PYD lideri Salih Müslim ise görüşme iddiasını doğrulamadı.

Haberin Devamı

RUSYA’NIN TALEBİ ELE ALINDI

Görüşmede, Kürtlerin, anlaşmazlık yüzünden henüz taraflara davet gönderilmeyen Cenevre Konferansı’na katılma durumu ele alındı. Suriye heyeti, görüşmede rejimin, konferansa Kürtlerin de katılmasını sağlamaya çalıştığını söylediler. Türkiye’nin PYD’nin Suriye görüşmelerine katılmasını desteklemediği biliniyor. Suriye Yerel Koordinasyonu Komitesi’nden (LCC) yapılan açıklamada ise “Toplantıda, içişleri bakanı, PYD ve PKK’lılar, Haseke kenti ve Kamışlı ilçesinin durumunu değerlendirdi. Katılımcılar, ayrıca Rusya’nın görüşmelerde Esad rejimi ile Kürt temsilcileri arasında bir uzlaşmaya varılması amacıyla, PYD tarafından temsil edilen Kürtlerin katılımı talebini de ele aldılar” denildi. Gizli görüşme iddiasına Esad rejiminden açıklama gelmedi. Suriye Kürt Ulusal Konseyi ise Suriyeli Kürtlerin Cenevre’deki görüşmelere dahil edilmesi için imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.

HENÜZ DAVET EDİLMEDİK

Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim, Şam yönetimi ile kısa bir süre önce Kamışlı’da görüştükleri iddiasını yalanladı. Sputnik sitesine konuşan Müslim, “Bu spekülasyondur. Biliyorsunuz orada devletin bazı kurumları oluyor, ama bunlar rejimi temsil etmiyor ve ara sıra böyle spekülasyonlar çıkarıyorlar. Öyle bir şey olduğunu sanmıyorum” dedi. PYD’nin Cenevre görüşmelerine davet edilip edilmediği sorusuna ise Müslim, “Yarın (bugün) belli olacak. Kimlerin katılacağı. Biliyorsunuz iki bakanın görüşmeleri oluyor, Sayın (Rusya Dışişleri Bakanı) Lavrov ile Sayın (ABD Dışişleri Bakanı) Kerry. Bunlar artık karar verecek nasıl olacağına” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELER ERTELENECEK Mİ

Suriye Kürtlerinin Cenevre görüşmesine katılmak için girişimlerini artırdığı haberleri gelirken, 2014’ten sonra Suriye hükümeti ile muhalifler arasındaki ilk görüşme olacak konferansın ertelenebileceği endişesi var. BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, yaptığı açıklamada Suriye müzakereleri için muhalefet temsilcilerinin kimler olacağı konusunun çözülememesi nedeniyle davetiyelerin henüz gönderilmediğini duyurdu. Farhan Haq, BM’nin daha önceden duyurulan 25 Ocak tarihine göre çalışma yaptığını belirterek, “Suriye Destek Grubu’nun önde gelen ülkeleri, müzakerelere çağrılacak muhalefet temsilcileri üzerinde anlaşma sağlayınca BM davetiyeleri gönderecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!