‘Süper Salı’dan sonra yeni iddia... Musk, Trump’ı mı destekleyecek

Güncelleme Tarihi:

‘Süper Salı’dan sonra yeni iddia... Musk, Trump’ı mı destekleyecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2024 07:00

ABD’de 15 eyalette yapılan ‘Süper Salı’ ön seçimlerinin sonuçları kasım seçimlerinde Demokrat Joe Biden ile Cumhuriyetçi Trump’ın yarışacağını gösterdi. Anketlerde birkaç puan önde olsa da aldığı para cezaları nedeniyle ‘nakte sıkışan’ Trump, haftasonu dünyanın en zengin ikinci adamı Elon Musk ile görüştü.

Haberin Devamı

ABD’de ‘Süper Salı’ olarak bilinen, 15 büyük eyalette gerçekleşen ön seçimlerin sonuçları, 2024 Kasım’da yapılacak başkanlık yarışında mevcut Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump’ın karşı karşıya geleceğini gösterdi. Seçimlere 9 ay kala yapılan anketlerde Biden’dan önde görünen Trump, Cumhuriyetçi partiden rakibi Nikki Haley’i yarıştan çekilmeye zorlayan sonuçlar almaya başardı. Ancak rakiplerini birer birer eleyen, hatta hakkındaki davaların bazılarından galip çıkan Trump’ın seçim kampanyasında başka bir pürüz var: Finansman.

BIDEN’IN PARASI VAR

Süper Salı’nın sonuçları, yaşı ve bilişsel sağlığı hakkındaki tartışmalara rağmen Biden’ın (81) elinin kuvvetli olduğunu kanıtlarken, Demokratların geçen ay rekor kıran bağışları sayesinde kampanyasında finansal sorun yaşamayacağını da gösteriyor. Amerikan Politico haber sitesine göre, Biden’ın kampanya ekibi, Trump’a karşı yürütülecek reklam kampanyasına yüz milyonlarca dolarlık bütçe ayırmayı planlıyor. Hakkında açılan davalardan büyük para cezaları alan Trump’ın mali krizde olması, 2024 yarışının bir ayağında da kampanya finansmanı olacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

CEZALAR BELİNİ BÜKTÜ

Seçim atmosferine arkasında kuvvetli bir rüzgârla giren Trump, New York’taki sivil dolandırıcılık davasında 355 milyon dolar, yazar E. Jean Carroll’un açtığı hakaret davası nedeniyle de 83 milyon dolar tazminata mahkûm edildi. Para cezası kararını hukuki yollardan aşma girişimleri de sonuçsuz kaldı. Yasal faiziyle beraber yarım milyar dolara çıkan cezayı ödeyebilmek için eski Başkan’ın emlak imparatorluğunun bir kısmını satmak zorunda kalabileceği dahi konuşuluyor. Trump’ın ekibi “agresif ve başarılı bir kampanya için gerekli kaynaklara sahip olduklarını” ifade etse de eski Başkan’ın, dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk ile görüşmesi, nakit arayışında olduğunu gösteriyor.

MUSK İLE GÖRÜŞME

New York Times gazetesine konuşan kaynaklara göre, Trump’ın Musk ile görüşmesi, birkaç zengin Cumhuriyetçi’nin de katılmıyla, 3 Mart’ta Florida’da gerçekleşti. Eski Başkan’ın, Musk’ı milyarlarca dolarlık servetinden kendisi için harcama yapmaya ikna edip etmediği henüz belli değil. Ancak kaynaklar, toplantıda Musk’ı bolca öven Trump’ın, teknoloji milyarderiyle yakın zamanda baş başa görüşmeyi planladığını da öne sürdü. Kendisini “bağımsız fikirli” olarak tanımlamasına ve uzun yıllardır Demokrat ve Cumhuriyetçi partilere eşit miktarda bağış yapmaya dikkat etmesine karşın, Musk’ın pek çok siyasi meselede Trump’la benzer fikirleri paylaştığı biliniyor. Kampanyasında Meksika sınırındaki göçmen krizini öne çıkaran Trump gibi, Musk da Biden yönetimini sınırları yeterince korumamakla eleştiriyor. Trump’ın para bağışının yanı sıra, seçim süreçlerinde kritik rol oynayan sosyal medya platformu X’in sahibi olan Musk’ın “etki alanından da yararlanmak istediği” düşünülüyor.

Haberin Devamı

‘SÜPER SALI’NIN ÖZETİ
TRUMP’IN SON RAKİBİ DE YARIŞTAN ÇEKİLDİ

ESKİ ABD Başkanı ve 5 Kasım seçimleri için Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump, ‘Süper Salı’ olarak adlandırılan ve 15 eyalette ön seçimlerin yapıldığı günde 14 eyalette ezici bir üstünlük sağlayarak resmi başkan adaylığına çok yaklaştı.

* Cumhuriyetçi Parti’de başkan adaylığını kazanmak için toplam bin 215 delege kazanmak gerekirken ‘Süper Salı’ sonuçlarıyla birlikte Trump’ın sayısı toplamda 995 oldu.

* Başkan aday adaylarından eski BM Büyükelçisi Nikki Haley, Vermont eyaletinde Trump’ı mağlup ederek gecenin sürprizine imza atmış olsa da toplam delege sayısı 89’da kaldı. Haley, South Carolina’da yaptığı basın toplantısında, “Partimiz içinde ve dışında onu desteklemeyenlerin oylarını kazanmak artık Donald Trump’a kalmış” diyerek yarıştan resmen çekildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

* ‘Süper Salı’ sonuçlarından sonra Trump’ın üst üste üçüncü kez Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığını kazanmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.

BIDEN RAKİPSİZ

* Biden, ‘Süper Salı’yı sorunsuz geçirdi. 15 eyaletin tamamında kazanan Başkan Biden, sadece Amerikan Samoa’sı ön seçimlerinde sürpriz bir şekilde pek bilinmeyen Demokrat aday adayı Jason Palmer’a kaybetti. Amerikan Samoa’sında toplam kullanılan oy 100’ü geçmedi.

* Geçen hafta Michigan eyaletinde İsrail’in Gazze’deki katliamına yönelik tutumu nedeniyle ciddi bir protesto oyuyla karşılaşan Biden, aynısını ‘Süper Salı’da Minnesota eyaletinde de yaşadı. Seçmenlerin yüzde 20’si “Kararsız” oyu vererek başkana mesaj gönderdi. Yunus PAKSOY/WASHINGTON

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!