Sünniyiz diye bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

Sünniyiz diye bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

İran'da Afgan teröristler tarafından kaçırılan yamaç paraşütçülerinin, Sünni olduğu için serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

24 Aralık akşam saatleriydi. İran’ın Zahedan kentinden Pakistan sınırına giden karayolu. Sınıra yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Yolu kesen Toyota Pikap’tan 4 silahlı adam çıktı.

Türk paraşütçüleri Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan’ın içinde oldukları aracı durdular. Ve Türk paraşütçüleri kaçırdılar. 24 gün boyunca telefonlar işledi. Paraşütçülerin serbest bırakılması için pazarlıklar yapıldı. Kaçıranlar önceki gün sonunda 3 Türk paraşütçüyü serbest bıraktı ve dün öğleden sonra 15.00’te paraşütçüler Türk Büyükelçisi Bozkurt Aran’ın yanındaydı. Avni Ozan’la kurtulmalarından birkaç saat sonra telefonda konuştum.

4 KİŞİYDİLER

Sesinde endişeli bir mutluluk hissediliyordu.

Akşam saatlerinde THY’nin hiçbir ücret almadan verdiği uçak biletleriyle İstanbul’a uçmaya hazırlanıyorlardı. Olayı anlatmaya başladı:

"Pakistan sınırına yol alıyorduk. İki kabinli bir Toyota pikapla yolu kestiler. 4 kişiydiler. Ellerindeki silahlarla tehdit ettiler. Sonra onların aracına binmemiz için tehdit ettiler. Biz bir an durduk. O zaman ateş ettiler. Benim ayağımın bir metre yakınına ateş ettiler. Yapacak bir şey yoktu. Önce bizim araçla birlikte ana yoldan ayrıldık. Bizim aracı bıraktılar. Bizi de Toyota Pikap’a bindirdiler ve uzaklaştık."

Peki Türk paraşütçüler İran’da ne yapıyordu? Ne zamandır İran’daydı?

TEK AMAÇ SPOR

Avni Ozan, "1 Aralık’ta istanbul’dan yola çıktık. Tek amacımız vardı o da spor"
diyor. Kimdi kaçıranlar? Neden kaçırdılar? Öldürecekler miydi? Ne istiyorlardı? Toyota Pikap dağlara doğru yol alırken 3 Türk paraşütçünün kafasındaki sorular buydu. Telefondaki Avni Ozan’a da bu soruları sordum. Anlatmaya devam etti.

CUNDULLAH MENSUPLARI

"İran devletinin Sünnilere baskı yaptığını iddia eden bir grup tarafından kaçırıldık. Bu grup İran yönetiminin Sünnilere çok baskı yaptığını ve kendilerinden bir grup insanın hapishanede olduğunu söyledi. Ayrıca paralarının ve araçlarının alındığını, bunların iadesi için yoldan geçen turistleri kaçırdıklarını ifade ettiler. Aslında bizi İngiliz ya da Alman turist zannedip kaçırmışlar. Ama yoldan geçen başka insanlar da aynı şekilde tehlikede."

Kaçıranlar Afgan terörist Cundullah örgütü mensubuydu.

Silahlı 4 kişi Türk paraşütçüleri önce dağlara götürdüler. Avni Ozan, dağlardaki günlerini şöyle anlattı:

24 GÜN KALDIK

"Önce çadırda kaldık. Sonra bulunduğumuz yerin güvenli olmadığını söyleyip başka yere götürdüler. Kerpiçten yapılmış bir odada kaldık. Toplam 24 gün ellerindeydik. Onlar kendi aralarında Beluci diliyle konuşuyordu ama biz anlamıyorduk. Benim biraz Farsçam var. Ben onlarla Farsça anlaşıyordum."

MÜSLÜMANSINIZ

Peki Türk paraşütçülere nasıl davrandılar?

Avni Ozan, "Rehin alıp kaçırırken ellerimizi bağlamışlardı. Ama yolda Türk ve Müslüman olduğumuzu söyleyince ellerimizi çözdüler. Ondan sonra herhangi bir sert davranışla karşılaşmadık. ’Siz Türksünüz ve Müslümansınız. Özellikle Müslüman olduğunuz için sizi bir süre sonra bırakacağız’ diyorlardı" diye korku dolu saatleri ve günleri anlattı. Peki sonra neler oldu ?

Türk paraşütçü anlatmaya devam ediyor :

"İkinci gündü. Türk Büyükelçili’ğiyle temasa geçtik. İsteklerini bildirdiler. Bizim için fidye bile istemişler. Ama verilmemiş."

İRAN’DAN AĞIR BASKI

Fidye verilmemesine rağmen nasıl bıraktılar? İşte bu noktada İran devletinin ağır baskı yaptığı anlaşılıyor.

Tahran’daki son gününde 3 paraşütçünün serbest bırakılmasında büyük rol oynayan Büyükelçi Bozkurt Aran’la da telefonda konuştum. Aran, İran hükümetinin rehinelerin kurtarılması için kendisiyle olağanüstü işbirliği yaptığını ve kaçıranlara büyük baskı yaptığını söyledi. Avni Ozan da, "Sonradan öğrendiğimize göre, İran devleti bizim bazı molla ulemalardan kurtarılmamızı istemiş. Mollalar ve ulemalar bu gruba baskı yapmışlar. Bunun sonucunda bırakıldığımızı öğrendik. Müslüman olmamız etkili oldu. Ama Müslümanlıktan da öte baskılar sonucunda bıraktılar zannediyorum" dedi.

Ve 24 gün sonra gelen özgürlük...

"Risk yüksekti. Ama umudumuzu kaybetmedik. Sonuçta serbest kaldık. Kurtuluyorduk ve hayattaydık. Çok sevindik" diye biraz sesi titreyerek sözlerini noktaladı.

Haberin Devamı

TÜRK VE SÜNNİ OLUNCA

 

Haberin Devamı

Türkleri kaçıran grubun Sünni olması, ilişkileri yumuşattı. Pazarlıktan sonuç alamayan Cundullah, sonunda Türk ve Sünni olduğu için 3 paraşütçüyü bıraktı.

YA 8 İRANLI ASKER

Ya kaçırılıp öldürüldüğü söylenen 8 İranlı asker? Avni Ozan bilgisi olmadığını söylüyor, ama Türk paraşütçüler kadar şansının olmadığı anlaşılıyor.

Elçimiz karşıladı

İRAN’da 24 Aralık’ta Cundullah örgütü tarafından kaçırıldıktan sonra, İranlı yetkililerin girişimleriyle serbest bırakılan 3 Türk yamaç paraşütçüsü dün Tahran’a geldi. Serdar Durna, Yurdaer Etike ve Avni Ozan’ı Mehrabad Havaalimanı’nda karşılayan Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Bozkurt Aran, İranlı yetkililere teşekkür etti. Aran, uzun yoldan gelen Durna, Etike ve Ozan’ın da ellerini sıkarak "Geçmiş olsun" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!