Süleyman babasının hatırı için gitmiş... Okyanusun dibinde trajedi

Güncelleme Tarihi:

Süleyman babasının hatırı için gitmiş... Okyanusun dibinde trajedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2023 07:00

Dünya, Titanik batığına turistik dalış yaptığı sırada kaybolan OceanGate firmasına ait Titan denizaltısından gelen kötü haberi konuşuyor. Kazada ölen en genç isim olan Süleyman Davut’un korktuğu ancak babasını ‘Babalar Günü’nde yalnız bırakmak istemediği için denizaltıya bindiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Pazar gününden bu yana süren arama çalışmalarının ardından önceki gün enkaz parçalarının bulunmasıyla denizaltının basınç kaybı ile içe doğru infilak ettiği ortaya çıktı. Zira Titanik’in bulunduğu derinliklerde her metrekarede araca binen basıncın, 4 tona yakın olduğu düşünülüyor. ABD Sahil Güvenliği, denizaltı enkazının Titanik batığının 487 metre ilerisinde bulunduğunu açıkladı. Araçta bulunan OceanGate’in CEO’su Stockton Rush, Fransız kâşif Paul Henry Nargeolet, İngiliz milyarder işinsanı Hamish Harding ve Pakistanlı işinsanı Şehzade Davut ve oğlu Süleyman Davut’un hayatını kaybettiği belirtildi.

HALASI AÇIKLADI

Kazada hayatını kaybeden en genç isim olan 19 yaşındaki Süleyman Davut’un hikâyesi ise facianın detaylarıyla birlikte ortaya çıktı. Glasgow’da Strathclyde Üniversitesi’nde işletme bölümünde başarılı bir öğrenci olarak bilinen Davut’un aslında bu maceraya atılmaya hiç de istekli olmadığı öne sürüldü. Şehzade Davut’un ablası Azmeh Davut’un açıklamalarına göre yeğeni denizaltıyla okyanusa dalmaktan korksa da Titanik tutkunu babasının ısrarları sonucu ‘Babalar Günü’nde onu yalnız bırakmak istemedi. 48 yaşındaki Şehzade Davut, İngiltere merkezli Pakistan kimya ve enerji şirketi Engro Corporation’ın başkan yardımcılığını yapıyordu. Davut ailesinin şirketi olan Engro, Pakistan’ın borsada işlem gören en büyük holdingi olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

UMUTLAR TÜKENDİ

Kazada hayatını kaybeden bir diğer isim olan 77 yaşındaki Fransız eski donanma subayı Paul Henry Nargeolet’in Titanik batığının ilk ortaya çıkarıldığı 1987 yılındaki dalışta da yer aldığı ifade edildi. Nargeolet, geçen yıl Titanik hakkında yazdığı bir kitapla ilgili verdiği bir söyleşide Titanik’i ilk tespit ettiklerinde tüm mürettebatın nutkunun tutulduğunu aktarmıştı.

Titan’ın bir diğer yolcusu ise 58 yaşındaki İngiliz milyarder Hamish Harding’di. Havacılık endüstrisindeki yatırımlarıyla dikkat çeken Harding ayrıca macera tutkusuyla tanınıyordu. Harding geçen yıl Jeff Bezos’un Blue Origin uzay aracıyla uzaya çıkan ilk uzay turistlerinden biri olmuştu.

Haberin Devamı

‘ANİ VE ACISIZ ÖLÜM’

ABD Donanması’nda denizaltı tıbbı ve radyasyon sağlığı direktörü olarak çalışan Dr. Dale Mole’a göre faciada hayatını kaybedenlerin ne olup bittiğini anlaması için bile vakti olmadı. İnfilakın milisaniyeler içinde gerçekleştiğini belirten ABD’li uzman, bunun ‘ani ve acısız bir ölüm’ anlamına geldiğini belirtti.

NEDENİ BELİRSİZ

Mole, kazaya elektrik aksamından kaynaklanan bir arızanın yol açabileceğini belirtirken basınçtan dolayı meydana gelen patlamanın nasıl tetiklendiği şu an belirsizliğini koruyor. Denizaltı, bir basınç odası, iç basıncı kontrol eden bir gaz sistemi ve yolcular için solunum cihazı desteğine sahipti. Uzmanlar, facianın nedenleri üzerine konuşmak için erken olduğunu söylese de basıncı dengeleyen cihazlarda teknik bir sorun yaşanmış olmasını muhtemel görüyor.

Süleyman babasının hatırı için gitmiş... Okyanusun dibinde trajedi


Haberin Devamı

JAMES CAMERON TEPKİ GÖSTERDİ: MASKARALIK BU

1912 yılında batan Titanik’in enkazını daha önce onlarca kez ziyaret eden Titanik filminin yönetmeni James Cameron, günlerce umutlu bir bekleyişle süren arama kurtarma çalışmalarını maskaralık olarak nitelendirdi. Cameron, daha ilk andan itibaren sualtı dinleme sisteminin bir patlama sesi algıladığını belirterek buna rağmen umut varmış gibi bir hava yaratılmasına tepki gösterdi.

‘BİRBİRİNE BENZİYOR’

Ünlü yönetmen Titan ile Titanic arasında benzerlik de kurdu. Titanik’te kaptanın, ay ışığının olmadığı bir gecede buzulların yoğun olduğu bir bölgede son hızla ilerlediğini ve bunun sonucunda birçok insanın öldüğünü hatırlatan Cameron, OceanGate isimli şirketin de uzmanlar tarafından eleştirildiğine dikkat çekerek “Her iki trajedi de birbirine çok benziyor. Uyarılara aldırış edilmedi” dedi.

Haberin Devamı

Uzunluğu 6.4 metre civarındaki denizaltının, yolcular için alanın kısıtlı olması ve yetersiz teknolojik ekipman nedeniyle uzun süre sualtında kalmak için uygun olmadığı iddia ediliyordu. İnfilak eden araca 2019 yılında binen Yunan teknisyen Petro Mathioudakis ise araçtaki güvenlik önlemlerini savundu. Titan’ı denemek için şirketin CEO’su Rush ve diğer yetkililerle dalış gerçekleştiren Mathioudakis, aracın tasarımında ve geliştirilme aşamasında güvenlik önlemlerinin alındığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!