Korkulan oldu! Sudan'ın başkenti Hartum'da silahlı çatışmalar...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 17:51

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve farklı noktalarda ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında günlerdir süren gerginliğin ardından korkulan oldu, bu sabah silahlı çatışmalar başladı. Çatışmalarda 3 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’da ordu ile Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter güç olan RSF arasında son zamanlarda artan gerginlik, çatışmaya dönüştü.

"İSYANCI BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ"

Ordudan yapılan açıklamada  RSF’nin başkent Hartum’un güneyindeki ve çevresindeki ordu güçlerine saldırı girişiminde bulunduğu, ordunun karşılık vermesiyle çatışmaların başladığı ifade edildi. Açıklamada, RSF’nin "isyancı güce" dönüştüğü ve yaptığı açıklamaların “doğru olmadığı” duyuruldu. Sudan ordusu ayrıca RSF’ye ait 80'e yakın askeri aracın imha edildiğini aktardı. Ordu, RSF’nin Hartum’daki ana karargahının da vurulduğunu kaydetti.

Ordu Sözcüsü Nabil Abdullah ise yaptığı açıklamada, “Saldırıyı biz başlatmadık. Birliklerimiz isyancı güçler tarafından saldırıya uğradı. Her türlü sorumsuz girişime karşı koyacağız. İsyancı liderliğin kişisel hırsları nedeniyle ülkemizin bu aşamaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ülkemiz için disiplin içindeki bir askeri liderliğin altında, sadece bir ordu dışında başka bir gelecek görmüyoruz. İsyancı güç (RSF) kişisel hırsından vazgeçmiş olsaydı bu aşamaya gelemezdik” ifadelerini kullandı.

RSF tarafından yapılan açıklamada, ilk olarak ordunun RSF’ye ait noktalara saldırdığı, başlayan çatışmalarda Merowe ve batıdaki El-Obeid'deki havalimanları ile başkentteki Hartum Uluslararası Havalimanı’nın, başkanlık sarayı ve ordu karargahının ele geçirildiği iddia edildi. 

Haberin Devamı

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...

FARKLI BÖLGELERDEN GÜÇLERİ HARTUM'A GİREBİLİR

Çatışmalar devam ederken Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan yaşanan olaylara  ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıların devam etmesi halinde farklı bölgelerden güçleri Hartum'a sokacaklarını söyleyen Burhan, "Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) sabah saat 09.00'da evime saldırdı. Ayrıca Hartum'un güneyindeki Spor kenti bölgesinde orduyu taciz etti. Ordu Karargahı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı gibi tüm stratejik tesislerinin kontrolleri orduda. Henüz harekete geçirmediğimiz askeri üslerimiz ve uygulamadığımız taktiklerimiz var. Hala aklın sesine kulak veriyor ve Hartum'a giren HDK güçlerinin yerlerine geri dönmesini talep ediyoruz. Saldırılar devam ederse farklı bölgelerden güçleri Hartum'a sokacağız. Kimse savaşı tercih etmez ama yaşananlar insanlara ibret olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÇATIŞMALARDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Sudan Doktorlar Komitesinden yapılan açıklamada, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki silahlı çatışma sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...


PATLAMA VE SİLAH SESLERİ DUYULUYOR


Hartum şehir merkezindeki ordu karargahı, şu anda askeri yönetimde olan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın ikametgahının bulunduğu bölge ile Savunma Bakanlığı’nın yakınlarında silah ve patlama sesleri duyuluyor.

Havalimanı ve şehrin farklı noktalarından yoğun duman yükseldi. RSF güçlerinin havaalanına girdiği, uçuşların iptal edildiği belirtiliyor.

Hartum'un yaklaşık 330 kilometre kuzeyindeki Merowe’de de silahlı çatışmalar yaşandığı aktarılıyor.

Haberin Devamı

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...


UÇAKLAR HASAR GÖRDÜ


Hartum Uluslararası Havalimanının apronunda bulunan bazı uçakların çatışmalar sırasında hasar gördüğü belirtildi. Sudan ordusundan yapılan açıklamada, RSF güçlerinin Suudi Arabistan Havayollarına (Saudia) ait bir uçağı hedef aldığı aktarıldı.

Havayolu şirketinden yapılan açıklamada ise Airbus uçaklarından birinin Riyad'a planlanan uçuşundan önce Hartum Havalimanı'nda “kaza” geçirdiği belirtildi.

Olaya yönelik detay verilmezken, Sudan uçuşlarının bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğu aktarıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de aprondaki 2 uçaktan duman yükseldiği görüldü. Başka bir videoda ise havalimanındaki yolcuların yere yattığı, içeride mahsur kaldığı kameraya yansıdı.
Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Türkiye'den yapılan açıklamada, "Sudan Cumhuriyeti'nde bugün yaşanan silahlı çatışmalardan endişe duyuyoruz. Sudan'daki tüm kesimleri, geçiş sürecinin kazanımlarına bağlı kalmaya, sükûnet ve diyaloga davet ediyoruz. Sudan’ın sorunlarına ancak ulusal uzlaşı yoluyla kalıcı çözüm bulunabilecektir. Türkiye, bugüne kadar olduğu üzere, bundan sonra da dost ve kardeş Sudan devleti ile halkının yanında yer almaya devam edecektir" denildi.

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN UYARI: EVLERİNİZDE KALIN

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, vatandaşlardan evlerinde kalmaları istendi ve "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde Ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp, evlerinde kalmaları ve zorunlu haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur." ifadelerine yer verdildi.

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...


RUS VE ABD BÜYÜKELÇİLİKLERİNDEN AÇIKLAMA

Rusya'nın Sudan Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ülkedeki şiddet olaylarından endişe duyulduğu belirtilerek ateşkes ve müzakere çağrısında bulunuldu. Başkent Hartum'daki durumun gergin olduğu, ancak Rus diplomatların güvende olduğu belirtildi. ABD’nin Hartum Büyükelçiliğinden de benzer yönde açıklama yapılarak şiddete son verilmesi çağrısında bulunuldu.

 

Haberin Devamı

SUUDİ ARABİSTAN, SUDAN'A UÇUŞLARI ASKIYA ALDI

Suudi Arabistan, Sudan'ın başkenti Hartum'dan Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a hareket etmek üzere olan bir uçağa sabah saatlerinde ateş açılmasının ardından uçuşları askıya aldığını duyurdu. Havayollarından yapılan açıklamada, "Sudan'a giden ve Sudan'dan gelen tüm uçuşlar bir sonraki duyuruya kadar askıya alındı" denildi. Açıklamada, ayrıca saldırı nedeniyle uçağın hareket edemediği, uçağın tüm mürettebatının Suudi Arabistan'ın Hartum Büyükelçiliği'ne sığındığı bildirildi.

Korkulan oldu Sudanın başkenti Hartumda silahlı çatışmalar...

TARAFLAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK


Sudan ordusunun başında Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan bulunurken, RSF ise konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetiliyor. Ordu ile RSF arasındaki gerilim, 5 Aralık 2022’de sivil hükümete geçişin ve demokratik seçimlerin önünü açması amacıyla imzalanan “çerçeve anlaşmada” RSF’nin tamamen orduya entegre edilmesini içeren reformdan kaynaklanıyor. El-Burhan RSF’nin ordudan bağımsız bir güç olarak hareket etmesine daha fazla müsamaha göstermeyeceğini belirterek derhal orduya katılmasını, Dagalo ise bunun sivil bir yönetim ile gerçekleştirilmesini istiyor.

RSF, eski yönetimde Darfur'daki isyancılara karşı savaşmak için kurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!