Sudan iç savaşın eşiğinde... Suudi Arabistan: İlk sivil tahliyesini yaptık

Güncelleme Tarihi:

Sudan iç savaşın eşiğinde... Suudi Arabistan: İlk sivil tahliyesini yaptık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2023 07:00

Afrika ülkesi Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milis güçleri arasında patlak veren çatışmalarda ikinci haftaya girilirken can kaybı 400’ü geçti. Suudi Arabistan gemiyle ilk sivil tahliyesini yaptığını bildirdi. Türklerin tahliyesinin ise bugün yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

SUDAN’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki şiddetlenen iç çatışmada bir hafta geride kaldı. Ülke içinden ve dışından gelen işaretler krizin daha da büyüyeceğini gösteriyor. Bayram süresince ilan edilen üç günlük ateşkes, dün bayramın ikinci gününde de uygulanamadı.

CAN KAYBI 400’Ü AŞTI

Dünya Sağlık Örgütü’nün önceki gün yaptığı açıklamaya göre silahların konuşmaya başladığı günden bu yana hayatını kaybeden sivillerin sayısı 400’ü aşarken ülke genelinde 3 bin 551 kişi de yaralandı. Birleşmiş Milletler, 10 ila 20 bin kişinin çatışmalardan kaçarak Sudan’ın batı komşusu Çad’a sığındığı bilgisini paylaştı. Öte yandan Uluslararası kurumlardan savaşan taraflara diyalog çağrıları devam ederken hem ordu hem de HDK, zafere yakın olduklarını belirten açıklamalarını sürdürdü. Ordu, HDK militanlarının kademeli olarak temizlenmesi aşamasına geçildiğini iddia etti, HDK ise gücünü koruduğunu ispat etmek istercesine üçüncü ülke vatandaşlarının Sudan’dan tahliye edilmesi için havalimanlarını açmaya hazır olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

İLK SİVİL TAHLİYESİ

Sudan’daki merkezi yönetimden yapılan açıklamada ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Ürdün’ün başkent Hartum’daki diplomatlarını tahliye etme hazırlığında olduğu belirtildi. Çatışmaların başından bu yana ilk tahliye operasyonunu düzenleyen Suudi Arabistan; 91 Suudi vatandaşı ile Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Tunus, Pakistan, Hindistan, Bulgaristan, Bangladeş, Filipinler, Kanada ve Burkina Faso’nun diplomatik misyonlarında çalışan toplam 66 kişinin orduya ait gemiyle tahliye edildiklerini ve güvenle Cidde’ye vardıklarını duyurdu.

BURHAN’IN AÇIKLAMALARI

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK’nin Sudanlı sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını öne sürerek çatışmayı HDK askerlerinin başlattığını söyledi. Ülkedeki yaşam koşullarının kötüleştiğini belirten Sudanlı lider, hiç kimsenin çatışmaların nasıl ve ne zaman biteceğini öngöremediğini vurguladı. Daha önce HDK ile bir müzakere olmayacağını altını çizen Burhan, bu kez HDK liderliğindeki Muhammed Hamdan Dagalu’ya diyalog çağrısında bulundu. Burhan, ülkedeki askeri yönetimin sivil bir idareye geçiş için çalıştığını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Sudan iç savaşın eşiğinde... Suudi Arabistan: İlk sivil tahliyesini yaptık

Suudi Arabistan, Sudan’dan tahliye ettiği yaklaşık 150 sivili Cidde’de bayram şekeri ikram ederek karşıladı.

TÜRKLER İÇİN SUDAN’DAN TAHLİYE BUGÜN

- Sudan’da yaşayan Türkler bugün (23 Nisan) tahliye edilecek. Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği, tahliye operasyonun karayoluyla üçüncü bir ülke üzerinden gerçekleşecek yolculuğun yaklaşık 24 saat sürmesinin beklendiğini duyurdu. Tahliye için başkent Hartum ve Vad Medeni şehrinden otobüs kaldırılacak. Ayrıca yardım talep eden üçüncü ülke vatandaşlarının da planlamaya dahil edildiği bildirildi. Ülkede kayıtlı 2 bin 600 Türkiye vatandaşı yaşıyor.   

Haberin Devamı

CNN: WAGNER HDK’YA FÜZE YOLLADI

- Amerikan CNN kanalının özel haberine göre, Rus paralı asker grubu Wagner, Sudan’ın Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK), Sudan ordusunu vurabilmeleri için karadan havaya füze sevkıyatında bulunuyor. Sudan’ın kuzey komşusu Libya’da Rus destekli Halife Hafter’in kontrolü altındaki topraklarda bulunan Wagner üslerindeki olağanüstü hareketliliği gösteren uydu görüntülerine dayandırılan haberde, Moskova ve Hafter’in HDK’ya askeri eğitim ve teçhizat desteğinde bulunduğu öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!