Su savaşları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Su savaşları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2006 00:00

The Independent: Türkiye-Suriye çatışabilir
İngiltere Savunma Bakanı John Reid, global ısınma yüzünden ortaya çıkacak sıkıntıların yeni çatışmaları tetikleyebileceğini savunurken The Independent gazetesi, su savaşı çıkması muhtemel ülkeler arasında Türkiye ile Suriye’yi de sıraladı.

Haberin Devamı

BİLİMADAMLARI dünyanın beklenenden daha hızlı bir şekilde ısındığı yolunda uyarı yaparken İngiltere Savunma Bakanı John Reid de küresel ısınmanın yol açacağı çatışmalara hazırlıklı olmak gerektiği söyledi. Bunun üzerine "Su Savaşları" diyerek uyarıyı manşete taşıyan İngiliz The Independent gazetesi, kritik bölgeler arasında Türkiye ile Suriye’yi de sıraladı. İşte Independent’a göre su savaşı riski bulunan ülkeler:

İsrail, Ürdün, Filistin

Küresel ısınma yüzünden Ortadoğu’daki su seviyesi düşerken, Ürdün Nehri’nin suyunun paylaşılması bölgede yeni bir sorun yaratabilir. Nehri, büyük ölçüde İsrail kontrol ediyor ve Filistinlilere verilecek su miktarını belirliyor.

Fırat’ın kontrolü

Türkiye’nin GAP projesi çerçevesinde Fırat Nehri’nin üzerine inşa ettiği barajlar nedeniyle 1998 yılında Suriye ile su gerginliği yaşanmıştı. Global ısınmanın zaten kırılgan olan bu bölgede baskıyı artırabileceği öne sürüldü.

Çin ve Hindistan

Brahmaputra Nehri, daha önce de dünyanın en büyük ordularına sahip olan Hindistan ve Çin’in arasında gerilime yol açmıştı. 2000 yılında Hindistan, ülkenin kuzeydoğusunda ve Bangladeş’te taşkınlara neden olan Tibet’teki heyelanla ilgili kendilerine bilgi verilmemesinden şikayetçi olmuştu. Çin’in nehrin yatağını değiştirme planı Delhi yönetimini rahatsız etmişti.

Angola ve Namibya

Okavango havzasını çevreleyen Botswana, Namibya ve Angola arasında daha önce de su yüzünden ipler gerilmişti. Kuraklık nedeniyle Namibya, başkente su taşımak için 400 km’lik su boru hattını yeniden gündeme getirmişti. Ancak deltanın kurutulmasının hem bölge halkı için hem de turizm için büyük darbe oluşturacağı belirtiliyor.

Etiyopya ve Mısır

Mısır, Sudan ve Etiyopya’daki nüfus artışı, dünyanın en uzun nehri Nil bölgesinde yeni sorunları gündeme getiriyor. Etiyopya Mavi Nil’den aldığı payı artırmak istiyor, ancak bu durumda Mısır, daha az bir suyla yaşamak zorunda kalabilir. Mısır’ın en büyük korkusu Beyaz Nil’in Uganda ve Sudan’da kuruyarak Sina Çölü’ne ulaşamaması.

Bangladeş ve Hindistan

Himalaya buzullarının erimesiyle Ganj Nehri’nde yaşanan taşkınlar, Bangladeş’ten Hindistan’a yasadışı göçü körükledi. Hindistan, Bangladeş sınırına çektiği bariyerle, kaçak göçmenleri durdurmak istiyor, ancak yine de günde yaklaşık 6 bin kişi, hududu aşmayı başarıyor.

Mavi Gezegen’in su bilançosu

/images/100/0x0/55ea0e3ff018fbb8f8680bc8


Dünya sularının % 97,5’ini tuzlu sular oluşturuyor.

Tatlı suyun çoğu buzullarda saklı.

Sağlıklı ve temiz bir yaşam için kişi başı günlük su ihtiyacı 50 litre olarak hesaplanıyor. Ancak 5 litresi gıda ve yiyecek, 25 litresi hijyen olmak üzere kişinin 30 litre suyla da yaşayabileceği belirtiliyor.

Kişi başına günlük su tüketimi Gambiya’da 4,5 lt, Mali’de 8 lt, Somali’de 8,9 lt, Mozambik’te ise 9,3 lt.

ABD’de kişi başına ortalama günlük tüketim 500 lt, İngiltere’de 200 lt.

Batı’da diş fırçalamak için 8 lt, sifon için 10 ile 35 lt, duş için ise 100 ile 200 lt su harcanıyor.

Bir kg sebze ya da tahıl üretmek için gerekli su miktarı: Patates - 1000 lt, Mısır - 1400 lt, Buğday - 1450 lt, Tavuk - 4600 lt, dana eti - 42.500 lt

Haberin Devamı

Downing Street’te çevre zirvesi

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Hazine Bakanı Gordon Brown, Çevre Bakanı Margaret Beckett, Uluslararası Kalkınma Bakanı Hilary Benn, dün başbakanlık konutunda çevre örgütlerinin oluşturduğu "İklim Kaosunu Durdurun" grubuyla görüştü. Çevreciler, Blair Hükümeti’nden küresel ısınmaya yol açan karbondioksit üretiminin yılda yüzde 3 azaltılmasını istediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!