Su meselesini BM hakemliğinde çözelim

Güncelleme Tarihi:

Su meselesini BM hakemliğinde çözelim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2013 01:44

Davutoğlu’na Irak ziyareti sırasında Türkiye’nin inşa ettiği barajlar nedeniyle Irak’ın susuz kaldığı sitemi yöneltildi. Davutoğlu’nun görüştüğü Şii lider Sistani, gerekirse su sorununun BM hakemliğinde çözülmesini önerdi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak ziyaretinin ikinci gününde Şiilerce kutsal kabul edilen Necef ve Kerbela kentlerini ziyaret etti ve önde gelen Şii liderler Ayetullah Sistani ve Mukteda Es-Sadr ile bir araya geldi.
Davutoğlu’nun siyasi konuları değil bölgede gelişen mezhep çatışması kaygılarını konuşacağını söylediği Sistani’nin başta iki ülke arasındaki su sorunu olmak üzere önemli siyasi meseleleri gündeme getirdiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre Sistani, Türkiye’yi su konusunda eleştirirken, Fırat ve Dicle nehirleri üzerine inşa edilen barajlar nedeniyle Irak’ın “susuzluktan kırıldığını” kaydetti. Komşu Türkiye’den su gibi kaynakların ulaştırılmasında daha cömert olmasını bekledikleri mesajını veren Sistani, sorunun ikili görüşmelerle çözumlenememesi durumunda BM hakemliğine gidilmesi önerisini de dile getirdiği kaydedildi.

Maliki gelecek

Bakan Davutoğlu, Irak’ta Şii lideri Mukteda El Sadr ile görüşmesi sonrası ise geziyle ilgili şu bilgileri aktardı: “Ziyaretimizin birden fazla boyutu vardı. Yeni eylem planının uygulanmasında ciddi mesafe alındı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki aralık sonu ya da ocak başında muhtemelen Türkiye’yi ziyaret edecek... Biz mezhep çatışmasının önüne geçmek için çalışıyoruz. Burada temaslarda bazı görüş ayrılıklarımızın olduğunu gördük ama bunlar derin ayrılıklar değil ve istişare edilerek giderilir.”

Haberin Devamı

Siyah gömlek yeşil kravat

Su meselesini BM hakemliğinde çözelim

Şii hacılarin uğrak yeri olan Necef ve Kerbela ziyaretlerinde, Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi yasına ortak olduğunu göstermek için siyah gömlek ve koyu yeşil kravat takan Davutoğlu, Necef’te Hz.Ali türbesini, Kerbela’da ise İmam Abbas ve İmam Hüseyin türbelerini ziyaret etti. Muharrem orucu da tutan bakan, orucunu Necef Valisi Adnan el Zulfi’nin verdiği iftarla açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!