Straw: Türkiye'nin Kıbrıs önerisi tartışmaya açık

Güncelleme Tarihi:

Straw: Türkiyenin Kıbrıs önerisi tartışmaya açık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 15:22

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ”Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili yeni eylem planının tartışmaya açık önerilerden oluştuğunu” söyledi.

Haberin Devamı

Straw, Atina'da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde, Kıbrıs konusu ile Türkiye'nin AB perspektifine ve Türk-Yunan ilişkilerine değindi. Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki yeni inisiyatifini kendisinin de, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in de memnuniyetle karşıladığını, ancak yeni eylem planında yer alan önerilerin henüz kabul edilmediğini belirten Straw, “Zaten ne ben ne de Rehn böyle bir şey yapardık. Türk hükümeti de bu önerilerin tartışmaya açık olduğunu biliyor. Ancak bu inisiyatifin ruhunu memnunlukla karşılıyoruz ve önerileri dikkatle inceleyeceğiz” dedi.

Kıbrıs sorununda bugün varılan aşamada “fazla iyimser olmamakla birlikte, bu konunun bir an önce çözümlenmesi gerektiğine inandığını” belirten Straw, “Sorunların dondurulmasının kimsenin yararına olmadığını” söyledi.
Straw, “Kıbrıs konusu, artık Avrupa'nın da bir sorunu olan zor bir konudur. Ancak tüm bu görüş ayrılıkları ve çatışmalar çözümlenmeyerek dondurulmaya bırakıldığında acılar daha da çoğalıyor. Bu da kimsenin çıkarına değil” dedi.

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı makamında ziyaret etmesinin “Rum tarafında yarattığı sıkıntıyla” ilgili soruyu yanıtlayan Straw, bu konuda diğer meslektaşlarının daha önce yaptıklarından farklı bir şey yapmadığını söyledi.

Ziyaretinin asıl amacının ilişkilerin zayıflamamasını güvence altına alarak, Kıbrıs Türk toplumu liderinin dışlanmadığını göstermek olduğunu belirten Straw, “Sonuçta, Kıbrıs sorununun çözümü sadece, halkın neyi kabul edip etmeyeceğini anlayabilen iki toplum lideri arasındaki görüşmeler ve müzakereler aracılığıyla mümkün olabilir” diye konuştu.
Straw, Güney Kıbrıs'ı ziyareti sırasında Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un kendisiyle görüşmek istememesinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Straw, Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmasından kaynaklanan yükümlükleriyle ilgili soru üzerine de “Türkiye'nin AB üyeliğine aday olmasından kaynaklanan bazı yükümlülükleri bulunduğunu, ancak bu noktada karar verme yetkisinin AB Komisyonu'na ait olduğunu” belirtti.

Haberin Devamı

Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Straw, Türkiye'nin AB perspektifinin bu konuya olumlu etkisi olacağına inandığını kaydetti.

Straw, Yunanistan ile Türkiye arasında uzun yıllardan beri süren tartışmaların İngiltere tarafından ilgiyle izlendiğini belirterek, eskiden İngiltere ile İrlanda arasında da önemli sorunlar bulunduğunu, ancak iki ülkenin de AB üyesi olmasının, aradaki farklılıkların barışçı yollarla çözümlenmesinde büyük etkisi olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!