Straw Rumların restini gördü

Güncelleme Tarihi:

Straw Rumların restini gördü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 00:00

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un gelecek haftaki ziyareti öncesinde Rumların çıkardığı ’makam krizi’ giderek tırmanıyor. Straw, Rum yönetiminin, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı makamında ziyaret etmemesi için yaptığı baskıya boyun eğmedi.

Rum Dışişleri Bakanı Yakovu gezinin ertelemesini isterken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaparak Straw’un, ziyareti programlandığı şekilde gerçekleştireceğini ve Talat’ı çalışma mekanı olan KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda ziyaret edeceğini açıkladı.

’Talat’ın makamı’ konusundaki kriz, geçen hafta İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Kıbrıs’ı ziyaret etmek istemesiyle ortaya çıktı. 24 Ocak’ta adaya geleceğini belirten Straw, 25 Ocak tarihi için KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan randevu istedi. Straw ile Talat’ın KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda buluşacak olması Rumları ayağa kaldırdı. Yakovu, Straw’un, Talat’ı KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda ziyaret edemeyeceğini ileri sürerek, ’yasadışı devletin sembollerinin bulunmadığı otel gibi başka bir yerde buluşsunlar’ restini çekti. Yakovu ayrıca, adayı ziyaret eden üst düzey siyasilerin, kendilerinin koydukları bu şarta uyduğunu da belirtti.

GÖRÜŞME MAKAMDA OLACAK

İngiltere Dışişleri ise, krizi aşabilmek amacıyla "KKTC Cumhurbaşkanlığı binasının Talat’ın çalışma ofisi olduğunu ve İngiltere’nin KKTC’yi tanımadığını ve tanımayacağını" açıkladı. Bu açıklamadan da tatmin olmayan Papadopulos hükümeti, "Ya kuralımıza uyup başka bir yerde görüşsün ya da gelmesin" mesajı gönderdi. Rum yönetimi ayrıca, "Straw ısrar ederse Rum lider Tasos Papadopulos’tan randevu alamaz" resti çekerek ziyaretin ertelenmesini istedi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, "Beni Kıbrıs Türk halkı seçti, benimle görüşecek yabancılarla otellerde filan görüşmem" açıklamasını yaptı ve Rumların istediği gibi görüşme yerinin değiştirilmesi taleplerine "hayır" diyeceğini ilan etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!