Steinmeier: Desteğimiz sürecek

Güncelleme Tarihi:

Steinmeier: Desteğimiz sürecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 00:00

Almanya’nın müstakbel Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Hürriyet temsilcisi Ahmet Külahçı’nın, ‘Schröder ve Fischer’in Türkiye politikasını sürdürecek misiniz?’ şeklindeki sorusuna, ‘Türkiye’ye desteğimiz devam edecek’ yanıtını verdi.

ALMANYA’da Joschka Fischer’den Federal Dışişleri Bakanlığı’nı devralması öngörülen Frank-Walter Steinmeier, Hürriyet’in ‘Başbakan Schröder ve Dışişleri Bakanı Fischer’in Türkiye politikasını siz de sürdürecek misiniz?’ sorusuna çok açık bir şekilde, ‘Evet, desteğimiz sürecek’ yanıtını verdi.

Kasım ayında göreve başlayacak hükümette Dışişleri Bakanı olması beklenen Steinmeier, CDU/CSU ile SPD arasında hükümet müzakerelerinde Türkiye’nin önemli bir rol oynayıp oynamayacağıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

‘Bu konu Lüksemburg’da tam üyelik müzakerelerinin başlaması kararından önce olsaydı çok önemli bir rol oynayabilirdi. Ama karar verildi. Hem de tam üyelik hedefiyle. Koalisyon görüşmelerinde bu nedenle bu konunun çok ön plana çıkacağını sanmıyorum. Koalisyon ortakları müzakerelerin akışını dikkatli bir şekilde izleyecektir. Çerçeve Belgesi ortada. Müzakerelerin başlaması kararı verilirken, hiçbir üye ülke yalnız ‘imtiyazlı ortaklık’ hedefiyle müzakere edilmesi gibi bir koşul öngörmedi. Açık bırakıldı. Türkiye’nin ev ödevlerini yerine getirmesi durumunda her türlü ortaklık mümkün. Ama hedef tam üyeliktir. Müzakereler de tam üyelik hedefiyle sürdürülecektir.’

DOSTLUK GÖRDÜM

Steinmeier, 1990’lı yılların başında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlık Dairesi’ndeki görevi sırasında eşi ve tanıdık bir aileyle birlikte turist olarak Türkiye’ye gittiklerini de söyledi.

Güney sahillerinde tatil yaptıklarını, Kapadokya’yı ziyaret ettiklerini ve sonra da Karadeniz turuna katıldıklarını da belirten Steinmeier, ‘Türkiye’de geçirdiğim günlerin tadını çıkardım. Türk insanından bu seyahatim boyunca hep dostluk gördüm. Burada insanların ne kadar çok Avrupa, özellikle de Almanya tecrübeleri olduğunu gördüm. Bu insanların Almanya’dan olumlu izlenimleri döndüklerini duymak, görmek beni gerçekten çok sevindirdi’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!