Soykırımı tanıyın AB'ye girin

Güncelleme Tarihi:

Soykırımı tanıyın ABye girin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ermeni tasarısı, 24 Ekim'de İtalyan Parlamentosu'nda oylanacak.

Tasarıyı 144 imzayla sunan Giancarlo Pagliarini, ‘Türkiye için AB’nin yolu soykırımı tanımaktan geçer. En büyük müttefikiniz ABD bile tasarıyı kabul etmek üzere’ dedi.

Eşi Kayserili bir Ermeni olan ayrılıkçı Kuzey Birliği Grup Başkanı Giancarlo Pagliarini, bugüne dek Türk Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle beş kez gündeme gelip oylanması engellenen tasarının 24 Ekim'deki oylamada mutlaka onaylanacağını öne sürüyor. 1915'te Ermeniler'in üçte ikisinin Osmanlılar tarafından katledildiğini iddia eden Pagliarini ile Roma'daki Grup Başkanlığı bürosunda konuştuk.

Tasarıda eşinizin Ermeni olmasının etkisi fazla herhalde.

Eşim Ermeni'dir ve Kayseri'den kaçmıştır. Ailesinin birçok ferdi 1915'te Osmanlılarca öldürülmüş. Belgeler bunu gösteriyor. Yaklaşık 1.5 milyon Ermeni katledilmiş. Toprakları alınmış. Bunun adı soykırımdır.

1987 yılında soykırım iddiaların çürüten belgeler Roma Devlet Arşivine verildi. Pekçok İtalyan bu belgeleri okuduktan sonra yanlış bilgilendirildiklerini belirterek Türkiye'den özür bile dilediler. Siz bu belgeleri gördünüz mü?

Gerek bile görmedim. Bugün bütün dünya Ermenilerin başına gelen trajediyi biliyor. İşte en büyük dostunuz, müttefikiniz ABD bile alt komisyonda tasarıyı kabul etti. BM İnsan Hakları Komisyonu onayladı. Avrupa Parlamentosu da. Birçok dünya ülkesi er geç bu tasarıyı onaylayacak. Bundan kaçış yok. Düşünün BM Asamblesi bunu 9 Aralık 1948'de gündeme getirmiş, alt komisyonu kabul etmiş. Yıl 2000. Türkiye hala inkar ediyor ve hata yapıyor. Oysa ‘Tamam kabul ediyorum’ dese ufku açılacak bu tabu yıkılacak saygınlık duyacak. AB'ye üye olmanın bir engeli daha aşılacak. Biz İtalya olarak Ermeni soykırımının Türkiye tarafından kabul edilmemesi halinde AB'ye girişini engellememiz gerek.

Peki geçmişte Asala terör örgütünün özellikle Türk diplomatlara karşı giriştikleri katliamı onaylıyor musunuz?

Şiddetle karşıyım. Elbette Asala büyük bir hata. Siyasi yollarla mücadele etmek gerekirdi.

Tasarı geçti diyelim. Sonra ki istekleriniz ne olacak?

Önce her 24 Nisan günü Soykırımın anılmasını yasallaştıracağız. Türkiye'deki Ermeni azınlığının saygı görmesini, haklarının ezilmemesini isteyeceğiz. Ermeni tarihinin kişiliğini bulmasını ve yeniden yazılmasını destekleyeceğiz. O kadar. Buna karşılık Türkiye yaptığı hatayı kabul ederek büyüklüğünü gösterecek. Saygın bir ülke olacak. AB'ye daha rahat ve çabuk giriş yapacak. Bakın Almanya'ya Yahudi soykırımını kabul etti özür diledi. Tabii Ermeni azınlığı için İran'ın, Irak'ın Suriye'nin, Azerbaycan'ın da dikkatlerinin çekilmesini isteyeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!