Soykırım tanınacak

Güncelleme Tarihi:

Soykırım tanınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00

ABD’deki 7 Kasım seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi beklenen Demokratlar, "Ermeni soykırımı" tasarısını şimdiden ısıtmaya başladı. Parti çoğunluğu alırsa, Temsilciler Meclisi’nde liderliği üstlenecek olan Nancy Pelosi, tasarıya destek sözü verdi.

ABD’deki 7 Kasım ara seçimleri, tahmin edildiği gibi Demokrat Parti’yi çoğunluk grubu yaparsa, Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni fırtınalar yaşanacak. Demokrat Parti’nin kazanması halinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görev yapacak olan Nancy Pelosi, Kongre’nin yeni 110. yasama döneminde "Ermeni soykırımı" karar tasarısına destek sözü verdi.

20 yıldır Ermeni girişimlerine destek veren Pelosi, California’da "California Courrier" adlı gazeteyi yayınlayan Harut Sasunyan’a gönderdiği mektupta, şöyle dedi:

"Ermeni soykırımını tanıyan 316 numaralı tasarıyı destekledim. ABD’nin soykırımı tanıması çok önemlidir. Bu çaba, Temsilciler Meclisi’nde her iki partiden de kuvvetli destek alıyor. Bu çabalara desteğimi sürdüreceğim."

Ermeni kuruluşlar, Pelosi’nin bu açıklamasından övgüyle söz ettiler. Pelosi, Temsilciler Meclisi Başkanı olarak, Genel Kurul gündemini belirleme gücüne sahip olacak.

Halen Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi Başkanı olan Dennis Hastert, soykırım tasarısının Genel Kurul’da gündeme alınmayacağı yolunda Ankara’ya söz vermiş ve sözünde durmuştu. ABD yönetimi de, Ermeni tasarılarının kabul edilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Ancak, 7 Kasım seçimleri Demokrat Parti’yi Temsilciler Meclisi’nde "beklendiği gibi" çoğunluk grubu haline getirirse, Washington’da "her şey" değişecek. Bush, Beyaz Saray’da istediklerini yapamayan bir "topal ördek" konumuna gelirken, Washington’daki tüm siyasi yaşam 2008 başkanlık seçimlerine endekslenecek. Bu atmosferde, Bush’a kafa tutmak siyasi bir kazanımı da beraberinde getirebilir.

Kararlı bir Temsilciler Meclisi’nin karşısında, Beyaz Saray’ın Ankara’nın kaygılarını giderebileceği konusunda çok ciddi kuşkular var. Ermeni iddialarını içeren bir kararın, Türk-Amerikan ilişkilerine çok büyük darbe vuracağını "yetkili isimler" dile getiriyor. Nancy Pelosi, geçen yıl Nisan’da aynen şöyle demişti: "Önce, Demir Perde döneminde Türkiye’nin stratejik konumu anlatıldı. Sonra, Körfez Savaşı sırasında aynı stratejik önemi hatırlattılar. Türkiye’nin stratejik konumu, öldürmek için bir ehliyet değildir."

Sertlik yanlısı Ermeni kuruluşu ANCA, Pelosi’ye "A", Hastert’e ise "F" notu verirken, desteklenmesini istediği adayların bir listesini yayınladı. Bu kişiler arasında, Senato üyeliğine yeniden aday olan Diane Feinstein, Joe Lieberman, Edward Kennedy ve Hillary Clinton gibi isimler de yer alıyor.

ABD’li Demokrat lider daha seçilmeden uyardı

Ermeni kuruluşlarla yakın temas halinde çalışan Nancy Pelosi, Demokratlar seçimi kazanırsa, siyasi hiyerarşide "en güçlü üç numaralı kişi" olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!