Sonunda D'Alema da anladı

Güncelleme Tarihi:

Sonunda DAlema da anladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, Apo'nun Roma'ya gidişinden sonra Türkiye ile gerginleşen ilişkileri düzeltmek için harekete geçti. D'Alema, Başbakan Ecevit'e yazdığı mektupta, ‘‘Biz dostuz, görüşelim’’ dedi. Geçen hafta da Alman Dışişleri Bakanı Fischer, ‘‘Öcalan'a idam cezası, Türkiye'nin AB üyeliğinde önemli rol oynamıyor’’ demişti.

Türkiye'yi yıllardır Avrupa Birliği (AB) üyeliği için oyalayan Batı dünyası teker teker gerçeği görmeye başladı. Ankara'ya geçen hafta yaptığı resmi ziyarette AB için ‘‘Öcalan hakkındaki idam cezası önemli rol oynamıyor’’ mesajını vererek, Türkiye'nin adaylığı konusunda ülkesinin tam desteğini sürdüreceğini açıklayan Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'den sonra, dün de İtalya Başbakanı Massimo D'Alema aynı konuda Türkiye'yi destekleyeceklerini ifade eden bir mektubu Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdi.

Ecevit DSP Meclis Grubu'nda dün yaptığı konuşmada, D'Alema'dan sabah saatlerinde sıcak bir mesaj geldiğini açıkladı ve ‘‘D'Alema'dan dostluk mesajı aldım. Son günlerde sıcak haberler geliyor. Mesajında ikili ilişkilere büyük önem verdiğini söylüyor’’ dedi.

Ecevit, D'Alema'nın, ‘‘NATO içinde iki ülke olarak uyumlu ortaklığımız sürüyor’’ dediğini belirterek, ‘‘Bunun yanında Türkiye'nin AB'ye üyeliğini de desteklediklerini vurguluyor. D'Alema ayrıca iki ülke arasında en kısa sürede üst düzeyde görüşmelerin başlaması temennisinde bulunuyor’’ bilgisini verdi.

Ecevit bunun yanı sıra Yunanistan ile de iyi bir diyalog sürecine girildiğini söyledi ve ‘‘Bundan da kısa sürede olumlu sonuçlar bekliyoruz’’ dedi.

Hürriyet'in ele geçirdiği bu mektupta D'Alema, iki ayı aşkın süre kucak açtıkları teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın idam cezasına çarptırılması ve kendi deyimiyle savunucusu olduğu ‘‘Kürt sorunu’’ndan tek kelime etmedi. D'Alema buna karşılık ‘‘Türkiye'ye önem vermek İtalyan politikasında sürekliliktir. Türkiye'yi ikili düzeyde, NATO müttefiki ve AB'de müstakbel partner olarak görüyoruz’’ ifadesini kullandı.

FİN DESTEĞİ

Dün Başkent kulislerinde bomba etkisi yapan bu mektubun yanısıra Türk Dışişleri'nde önemli bir gelişme daha oldu. AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Björn Ekblom bakanlığa gelerek, AB ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Uluç Özülker ile görüştü. Ekblom'un, Helsinki Zirvesi'nde ülkesinin, Almanya'nın Köln'deki destek politikasının devam ettireceği mesajını Türk tarafına ilettiği öğrenildi.

İşte D'Alema'nın Ecevit'e yazdığı mektup

27.07.1999

Değerli Başbakan Ecevit

Sözlerime izninizle şöyle başlamak istiyorum:

İtalya, Türkiye ile ilişkilerine son derece önem vermektedir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Türkiye'nin stratejik öneminin de İtalya için ayrı bir boyutu vardır.

Bu yüzden ülkenize verilen önem İtalyan dış politikasında süreklilik teşkil etmektedir.

Türkiye'yi ikili düzeyde, NATO müttefiki ve AB'de müstakbel partner olarak görüyoruz.

İtalya, Türkiye ile İkili ilişkileri geliştirme ve Ankara'yı AB'ye yakınlaştırma yönünde elinden geleni yapmaya hazırdır.

Son zamanlarda ülkelerimiz arasında zorluklar oldu. Biz bunları aşmak istiyoruz.

Çok yakında bir toplantı yaparak, yapıcı bir havada ve ortak çıkarların ele alındığı görüşmelerle bütün ilişkileri yenileyelim.

İlişkilerin düzeltilmesi yönünde bu teklifimi değerlendireceğiniz ümidini taşıyorum.

Bu vesileyle cevabınızı bekliyorum.

Size ve hükümetteki çalışma arkadaşlarınıza başarılar diler, saygılarımı sunarım.

Massimo D'Alema

İtalya Başbakanı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!