Son virüse kadar mücadele

Güncelleme Tarihi:

Son virüse kadar mücadele
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2015 00:24

Hürriyet 2 Ebola merkezinde.

Haberin Devamı

Batı Afrika’da en az 8 bin kişinin ölümüne neden olan Ebola salgınını dize getirmek için ABD, Acil Operasyon Merkezi kurdu. Merkezin başındaki Dr. Jordan W. Tappero, tüm dünyayı korkutan Ebola’ya karşı verdikleri mücadele planını anlattı.

ABD’nin Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) Batı Afrika’da binlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola salgını ile mücadele için kurduğu Atlanta’daki ‘Acil Operasyon Merkezi’ne girdik. Merkezin başındaki Dr. Jordan W. Tappero, dünyayı korkutan Ebola’ya karşı verdikleri mücadele planını anlattı.

Tüm Ebola vakalarını buradan mı izliyorsunuz?

Ebola’nın temmuz ayında iyice yayılması ve son dönemde artış gösteren Polio’yu (çocuk felci) takip için merkezi devreye soktuk.

TEK TEK TAKİP EDİYORUZ


Ebola martta ortaya çıktı. Temmuz biraz geç değil miydi?

Bulaşıcı hastalıklarla küresel mücadeleden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sorumlu. WHO, başlangıçta bu salgını durdurabileceğini düşünüyordu. Ancak, salgın kontrolden çıkıp diğer ülkelere de sıçrayınca CDC Başkanı Dr. Tom Frieden bu merkezi devreye soktu.1800 doktor ve uzmanımızı bölgeye gönderdik. Ebola bölgesindeki tüm CDC ekibini bir komuta merkezinden gerek teknik gerek lojistik açılardan destekleyebiliyoruz. Ebola görünmeyen bir düşman. Yok edebilmemiz için her vakayı tek tek tespit edip izini sürmemiz gerekiyor. Buraya anbean aktarılan veriler sayesinde virüsün izini sürüyoruz. Topladığımız veriler ilerideki büyük salgınlara karşı mücadele kabiliyetimizi artıracak.

Sonuçlar nasıl?

İlk giden ekipler başta Mali, Nijerya ve Senegal’de başarı sağladı. Bu ülkelerde salgın kontrol edilebildi. Şu anda Ebola salgınının devam ettiği Liberya, Sierra Leone ve Gine’de 35’er gün için gönderilen 70’er uzman doktorumuz var. Biz CDC olarak bölgede teknik ve tıbbi müdahalede liderlik yapıyoruz.

Ebola daha tehlikeli olarak karşımıza çıkabilir mi?

Çok güçlü bir uluslararası tepki vermek gerekiyor. Bölgede yardım faaliyeti sürdüren farklı ülkelerden kuruluşlar da var. Kaynaklar geliyor. Bunlar kesilmemeli. İşler iyiye gittiğinde gevşememeliyiz. Son hastayı bulana kadar mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor. Bu aylar, belki yıllar sürebilir. Destek devam etmeli.

Haberin Devamı


Yenmek için 5 faktör

Haberin Devamı

DR. JORDAN W. Tappero Ebola’yla 5 aşamalı mücadele ettiklerini anlatıyor: “Birincisi: Sokaktaki cenazelerin toplanıp, güvenli bir şekilde defnedilmesi. İkincisi: Ebola hastalarının izole olmaları gerekiyordu. Karantina merkezlerini destekledik. Üçüncüsü: Çok hızlı müdahale edebilmek için her ülkenin bir Ebola çarı belirlemesi gerekiyor. Yetkili kişi, bürokrasiye takılmadan işini hızla yapabilmeli. Dördüncüsü: Enfeksiyon kontrolü. Hastaneleri böldük. Ebola hastalarını, diğer hastalardan ayırdık. Beşincisi: İletişim. Halka Ebola’nın ne olduğunu ve belirtilerini, enfeksiyonlu hastalara dokunmamalarını anlatmamız gerekiyor.”

Laboratuvarda virüslere karşı olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor.

Haberin Devamı

CDC, yıllık 7 milyar dolarlık bütçesi ile kamu sağlığı için çalışıyor.



Aşılar tutuyor

KÜBA, Ebola’nın etkili olduğu Batı Afrika ülkelerinden Gine’de Ebola Tedavi Merkezi kurdu. 3 bölümden oluşan merkezin ilk kısmında şüphelenilen, ikinci kısmında başlangıcında olan ve son bölümde ise hastalığı ilerlemiş olanlar kalıyor. Salgından en çok etkilenen 3 ülkeden biri olan Gine’de 2 bin 914 kişiye teşhis konuldu. 1912’si öldü.

‘10 MART’TA SIFIRLAYACAĞIZ’

Ebola Ulusal Koordinatörü Dr. Sakoba Keita, “10 Mart’ta Ebola’yı sıfıra düşürmeyi hedefliyoruz” dedi. Dünya Sağlık Örgütü Gine sorumlusu Jean Marie Dangou “Gekegu’da bir tedavi merkezinde Ebola aşısı test ediliyor. 30-40 hasta üzerinde denendi. Vaka sayısı azalıyor” dedi.

Haberin Devamı

Başkent Konakri’ye 70 kilometre uzaklıktaki merkeze girerken ayakkabılarımız dahi dezenfekte edildi.

Ölen hastalar Kızılhaç tarafından gömülüyor. Hastanın her şeyi yakılıyor.


AFAD’la ilaç taşıdık

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ebola salgını ile mücadele eden Gine, Liberya, Sierra Leone’ye tıbbi malzeme yardımında bulundu. AFAD, 3 milyon lira değerindeki ilacın ilk bölümünü Gine’ye ulaştırdı. THY’ye ait kargo uçağıyla Konagri’ye getirilen ilaç törenle Gineli yetkililere teslim edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!