Son umut operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Son umut operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Norveçli petrol dalgıçları, bir haftadır Barents Denizi'nin soğuk sularında, 108 metre dipte yatan denizaltıya ulaşan ilk insan oldular. Çünkü Rusya Federasyonu'nun elinde basınca ve çok şiddetli akıntıya dayanarak 108 metre derinliğe kadar dalabilecek personel bulunmuyor.

İkinci bir gemiyle bölgeye ulaşan İngilizlerin kurtarma denizaltısının da ağır hasarlı denizaltının tahliye kanalına kenetlenemeyeceği belirtiliyor. Tüm işi, insan gücüyle petrol dalgıçlarının gerçekleştireceği vurgulandı..

CEPHANELİK PATLAMIŞ

Rusların soruşturma komisyonu, Kursk denizaltısının içinde şiddetli bir patlama meydana geldiğini doğruladı. Komisyon, patlamanın geminin ön tarafında bulunan cephanelikte olduğunu açıkladı. Cephanelikte 30 torpido bulunuyordu. Ama Ruslar, patlamanın nedenini açıklayamıyor, dışarıdan gelen bir darbe sonucu da olabileceğini ifade ediyorlar.

PUTİN BİLİYORDU

Bu arada Rus medyası da kazayı değişik senaryolarla açıklamaya çalışıyor. Rus medyasına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, olayın gerçekleştiği gün 118 denizcinin öldüğünü öğrendi. Karadeniz kıyısında Soçi'de tatil yapan Putin Kremlin'deki nöbetçi yardımcısı tarafından arandı ve facia hakkında detaylı bir rapor aldı. Raporda kazanın korkunç boyutu ve mürettebattan kimsenin canlı kalamayacağını belirten satırlar, Putin'i şok etti. Gece filo komutanları ve hükümetle yapılan olağanüstü toplantıda korkunç haberin Rusya halkına bir anda değil, yavaş yavaş verilmesi kararlaştırıldı ve mürettebatın kurtarılması şansı bulunduğu açıklandı.

FACİA BİLMECESİ

Asıl kargaşa Putin, Kuzey Filo komutanlarına ‘‘Böyle bir kaza nasıl olur?’’ sorusunu yöneltince yaşanmaya başladı. Facia, 108 metre derinde yatan 157 metre boyundaki 18 bin tonluk üstün teknolojiye sahip nükleer denizaltının ‘‘Bir kaşık suda boğulması’’ anlamına geliyordu. Olay bölgesi tarandı ve denizaltıdaki tahribat tespit edildi. Bu tespit, ilk önce denizaltıya bir cismin çarptığı sonucunu doğurdu. Tatbikat alanındaki tüm gemiler tarandı. Çarpışma izi yoktu ve facia tam bir bilmece oldu. Bu nedenle Rusya, 7 gün boyunca öldüklerini bildiği 118 denizciyi kurtarma çabası içinde değil, kaza bölgesinde iki denizaltı çarpışmasını kanıtlayacak delil aradı.

YENİ SİLAH DENİYORDU

Bazı uzmanlar ise, denizaltının gizli bir silahı denerken battığını savunuyor. Uzmanlar, iddialarını Rusya'da birçok eski derin su dalgıcının ‘‘Norveç'ten yardım gelene kadar bizim adamlar ölecek. Ben Sovyet döneminde derin su dalgıcı çalıştım. Dibe inebilirim’’ diye yapılan başvuruların reddedilmesini gösteriyor.

Dalgıçlar yaşam belirtisi arıyor

Norveçli petrol dalgıçlarını taşıyan ‘‘Seaway Eagle’’ adlı gemi, dün sabah Barents Denizi'nin 108 metre dibinde yatan Kursk nükleer denizaltısının bulunduğu yere ulaştı. Norveç kurtarma ekibi Rus yetkililerle birlikte, hemen operasyona başladı.

ÖNCE AKREP: Norveç ekibi Kursk denizaltısına önce ‘‘Akrep‘‘ adı verilen uzaktan kumandalı bir video kamera indirdiler. Video kameralardan alınan görüntüler, denizaltının aldığı büyük hasarı gözler önüne serdi.

BÜYÜK YARIK: Video görüntülerinden denizaltının burnundan kulesine kadar olan bölümünde büyük bir yarık olduğu tespit edildi. Görüntüler denizaltının kuyruk kesiminde de hasar olduğunu gösterdi. Ardından dalgıçların inmesine karar verildi. Dalgıçlar bu sırada basınç odasında vücutlarını alıştırıyordu.

HASARLI KAPAK: Video görüntülerinden denizaltının ana tahliye kapağında çok büyük hasar olduğu belirlendi.

OKSİJEN VAR MI: Özel donanımlı dalgıçlar video görüntülerinin alınmasının ardından suya girdiler. Dalgıçlar önce Kursk'un omurgasını inceledi. Ardından yüzeyine çekiçlerle vurarak hangi bölümlerin su ile dolu hangi bölümlerde hava bulunduğunu anlamaya çalıştılar. Dalgıçların yanında hava bulunan yerin basıncını dış yüzeye yapışarak belirleyen özel aletler de bulunuyor.

RADYASYON ÖLÇÜMÜ: Dalgıçlar ayrıca denizaltı çevresinden su örnekleri alarak Norveç gemisine götürdüler. Norveç gemisinde ise denizaltının nükleer reaktörlerinden radyasyon sızıntısı olup olmadığı araştırılıyor.

BİLGİ AKTARIMI: Dalgıçlar, ilk gün denizaltının içine girmeyip dışarıdan tespit yapacak. İçeriden ses alamasalar bile, hava bulunan bir yer keşfetmeleri hayat ihtimali anlamına gelecek. Dalgıçlar su altında ortalama 2 saat kalabiliyor. Dalgıçlar sürekli su üstüne bilgi verecek.

Petrol dalgıçları devrede

Sualtı helikopteri canlı bulunursa

Kursk'ta içinde hava bulunan bir bölüm bulunması halinde İngilizlerin sualtı helikopteri denen ‘‘LR5’’ adlı kurtarma denizaltısı operasyona başlayacak. Norveç'in ‘‘Normand Pioneer’’ adlı gemisinde bulunan LR5 kurtarma denizaltısı için önce vinçlerden sarkıtılan çelik halatlar üzerinde bir dalış platformu oluşturulacak. Çelik halatlar denizin tabanına kadar uzanacak. Halatların desteğinde inecek olan LR5, böylece kuvvetli akıntıdan daha az etkilenecek. LR5, Kursk'a ulaştıktan sonra tahliye kapağına bağlanacak. Ardından denizaltı içindeki hava basıncını normal hava basıncına ulaştırmak için 45 dakika oksijen motorlarını çalıştıracak. Bütün bu işlemler dışarıdan yapılacak. Başarlı olunması halinde LR5 ile denizaltı arasındaki tahliye kapağı açılacak ve doğrudan geçiş sağlanacak.

Çeçenler Denizaltıyı bizim kamikaze batırdı

ÇEÇENLER Rus nükleer denizaltısını kendilerinin batırdığını iddia etti. Sorumluluğu üstlenen Çeçenler, ‘‘Adamlarımızdan birinin intihar eylemi’’ açıklamasını yaptı. Çeçenlerin iddiasına göre, Kursk mürettebatı içinde bulunan Dağıstanlı bir er, gemiyi içeriden sabote etti. Kursk mürettebatı içinde 3 Müslüman bulunuyor. Çeçenlerin kullandığı ‘‘Kafkas’’ adlı İnternet sayfasında ‘‘Büyük sansasyon’’ başlığıyla ‘Kursk denizaltısını bizim Dağıstanlı mücahitler batırdı’ denildi. Çeçenlerin bu iddiasının ardından nükleer denizaltının 118 mürettebatı gündeme geldi. Komsomolskaya Pravda gazetesi, Rus Kuzey Filo Komutanlığı'ndan 18 bin Ruble rüşvet (420 milyon lira) karşılığında aldığı personel listesi yayınlamıştı. Listede 3 müslüman personelin adı yer alıyor. R. R. Zubaydulin'in Tatar, M.I Gaciyev'in Azeri ve en önemli isim N.H.Hafızov'un ise Kuzey Kafkasya halklarından olduğu belirtiliyor. N.H. Hafızov Çeçenlerin, Dağıstanlı tanımına en uygun isim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!