Irak'ta yangın faciası: 115 kişi öldü, çok sayıda yaralı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 04:37

Irak'ın Ninova vilayetinin Hamdaniya ilçesinde bir düğün salonunda çıkan yangında ilk belirlemelere göre en az 115 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Yangının çıkış anına ait görüntüler sosyal medyaya düştü, görüntülerde gelin ve damadın ilk dansını yaparken salonun bir anda alevler içinde kaldığı görülüyor.

Haberin Devamı

Irak'ın Ninova vilayetinin Hamdaniya ilçesinde,  içinde 800 kişinin bulunduğu bir düğün salonunda çıkan yangın en az 115 kişinin ölümüne 150 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Bölge valisi Hasan el-Allak, ölü ve yaralı sayısının sabit olmadığını ve artabileceğini belirtti.

Yaralılar bölgedeki hastanelere nakledilirken, düzinelerce insanın kan bağışı yapmak için hastane bahçelerinde toplandığı görüldü.

Yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor ancak ilk raporlara göre yangın havai fişeklerin yakılmasından sonra çıktı.

Olay yerindeki görgü tanıkları, yerel saatle 22.45 sıralarında binanın alev aldığını ve insanların koşarak dışarı çıktığını anlattı.

Irakta yangın faciası: 115 kişi öldü, çok sayıda yaralı

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani'nin ofisi yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken, Irak Sağlık Bakanlığı, Bağdat ve diğer illerden “tıbbi yardım tırlarının” gönderildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 9 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Ninova Vilayeti Operasyonlar komutanı Abdullah el-Ciburi, gözaltına alınanlar arasında düğün salonunun sahibinin de olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜLER SOSYAL MEDYAYA DÜŞTÜ

Sosyal medyada yayınlanan ve yangının başlamasından birkaç dakika önce çekildiği iddia edilen video kliplerde, düğün salonunun tavanından yanan panel parçalarının düştüğü, davetlilerinin panik içinde masalardan atlayıp güvenli bir yere kaçmaya çalıştıkları görülüyor.

Yangın çıktığı sıra ilk danslarını yapan çift yaşadıkları kısa bir şoktan sonra diğer davetlilerle salondan kaçmaya çalışıyor. Gelin ve damadın ölenler arasında olup olmadığı henüz bilinmiyor. Yerel medyadaki bazı haberlerde çiftin hastanede tedavi gördüğü, bazılarında ise hayatlarını kaybettikleri öne sürülüyor.

Irakta yangın faciası: 115 kişi öldü, çok sayıda yaralı

Irak sivil savunma yetkilileri Nina haber ajansına yaptıkları açıklamada binadaki "yanıcı panellerin" yangının çıkışında etkili olmuş olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yetkililer, "Binada ucuz ve aşırı yanıcı malzemelerin kullanımı sonucu salonun bazı bölümleri yangının başlamasından dakikalar sonra yıkıldı" açıklamasını yaptı.

Yanıcı panellerin içerdiği plastiğin yarattığı zehirli gazdan zehirlenmeler olduğu belirtildi.

Irakta yangın faciası: 115 kişi öldü, çok sayıda yaralı
Onlarca yıldır süren çatışmaların ardından altyapısı bakıma muhtaç durumda olan ülke, düzenli olarak ölümcül yangınlara ve kazalara sahne oluyor.

2021 yılının Temmuz ayında ülkenin güneyindeki bir hastanenin Kovid ünitesinde çıkan yangında 60'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

1 HAFTA YAS İLAN EDİLDİ

Musul Valisi Necim el-Ciburi, hayatını kaybedenler için 1 haftalık yas ilan edildiğini duyurdu. Yarın kentte bulunan tüm devlet kurumlarında bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması talimatı veren Musul Valisi, Mevlid Kandili münasebetiyle bugün yapılacak etkinliklerin iptal edilmesini kararlaştırdı.

Irakta yangın faciası: 115 kişi öldü, çok sayıda yaralı



TÜRKİYE'DEN TAZİYE MESAJI

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı yaşanan facia sonrası bir mesaj yayınlayarak taziyelerini iletti.

Yapılan açıklamada "Irak’ta Musul’un Hamdaniye ilçesinde dün akşam (26 Eylül) bir düğünde meydana gelen yangın nedeniyle 100’ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve 500 civarında kişinin yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu elim hadise nedeniyle hayatını kaybedenlere taziyelerimizi sunuyor; yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!