Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak 'savaş' durumu ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2023 11:41

İsrail'e şimdiye kadar benzeri görülmemiş bir saldırı düzenleyen Hamas, binlerce roket fırlatıp çok sayıda kişiyi esir aldı. İsrail Başbakanı Netanyahu İsrail televizyonlarında 'intikam yemini' ederken Hamas'ın üst düzey isimlerinin evlerine saldırılar düzenlendi. İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkelerine düzenlenen ve Hizbullah'ın üstlendiği saldırılara karşılık vermeye başladı. İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak 'savaş' durumu ilan ederek hükümetin "önemli askeri faaliyetler" gerçekleştirmesine izin verdi. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Hamas’ın saldırılarının ardından USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve beraberindeki görev grubunu İsrail’e gönderdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Kuşatma altındaki Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın İsrail kentlerine yönelik daha önce eşi benzeri görülmemiş büyüklükteki saldırısı Ortadoğu'da şok etkisi yarattı. “Aksa Tufanı” isimli operasyon kapsamında direnişçiler yirmi dakika içinde İsrail topraklarına 5 bin roket fırlatırken, Demir Kubbe’yi aşmayı başaran roketlerden bazıları Aşdod ve Aşkelon başta olmak üzere birçok kentte patlamalara yol açtı. Çatışmalar gün boyu ve gece devam etti.

Dün saldırı sonrası 'savaştayız' açıklaması yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu akşam geç saatlerde İsrail televizyonuna çıkarak intikam yemini etti. İsrail'in tüm askeri gücünü kullanacağını belirten Netanyahu "Bu savaş uzun ve zor olacak" dedi, Gazze'de bulunanların bölgeyi terk etmesini istedi.

Bölgede yaşanan tüm gelişmeleri canlı anlatım sayfamızdan takip edebilirsiniz:

23.35  
HERZOG: İSRAİL BU SEFER DE KAZANACAK

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ulusa seslendi. Herzog konuşmasında, İsrail halkına Hamas’ın saldırıları karşısında ulusal birlik çağrısında bulunarak, “Bu kahramanlık ruhunu ve bu birlikteliği koruyalım. Bu bizim en güçlü silahımızdır" dedi. Umutsuzluğa kapılamadan düşmana karşılık verilmesi gerektiğini vurgulayan Herzog, “Bu savaş bir anda bitmeyecek. Düşmanlarımız psikolojik savaşa çaba harcıyorlar” ifadelerini kullanarak, İsrail halkından Hamas'a hizmet eden söylentiler yaymaktan kaçınmalarını ve ordudan gelen emirlere uymalarını istedi. Herzog, "Burada tartışılmaz bir gerçek var: İsrail bu sefer de kazanacak. Başka seçeneğimiz yok" ifadelerini kullanarak, “Topraklarımız üzerindeki varlığımızı yeniden inşa edip teyit edeceğiz” dedi. İsrail ile ABD arasındaki güçlü bağa vurgu yapan Herzog, İsrail'in bağımsızlığı için savaşanlara şükranlarını sundu.

23.05 
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin’deki son gelişmeler ele alındı.

21.25 
ABD, İSRAİL’E UÇAK GEMİSİ GÖNDERİYOR

Haberin Devamı

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, ABD İsrail’e destek amacıyla bölgeye uçak gemisi görev grubunu gönderiyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile yapılan görüşmelerin ardından Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına yanıt olarak Savunma Bakanlığının bölgedeki duruşunu güçlendirmek için birkaç adım attığını duyurdu. Austin, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile beraberindeki görev grubunun destek amacıyla İsrail’e gönderildiğini duyurarak, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarının bölgede güçlendirilmesi yönünde de adımlar atıldığını aktardı. ABD hükümetinin İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) mühimmat da dahil olmak üzere ek ekipman ve kaynakları hızla sağlayacağını ifade eden Austin, “İlk güvenlik yardımı bugün hareket etmeye başlayacak ve önümüzdeki günlerde ulaşacak” dedi.

20.46
 
Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 700’e yükselirken, 20’si ağır toplam 2 bin 156 kişi yaralandı. Çatışmalarda şu ana kadar Filistin tarafında ise 20’si çocuk 370 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 200 kişi de yaralandı

Haberin Devamı

20.23 İSRAİL 800 NOKTAYI VURDU

İsrail, Gazze Şeridi vurmaya devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri’nin dünden bu yana Gazze Şeridi’nde 800 noktayı vurduğunu aktararak, operasyonlara 50'den fazla savaş uçağının katıldığını ifade etti. Hagari, Beyt Hanun’un Hamas tarafından İsrail'e saldırı düzenlemek için kullanıldığını belirterek, “Bölgeyi temizleyeceğiz ve teröristlere nerede olurlarsa olsunlar saldıracağız. Hamas, Gazze Şeridi halkına büyük bir felaket yaşattı. Yüzlerce ölü, binlerce yaralı. Son birkaç saat içinde de dahil olmak üzere onlarca teröristi esir aldık. Zor soruların ve zorlu soruşturmaların zamanı gelecek, ancak şimdi savaştayız ve düşmana saldırıp kazanmakla meşgulüz" dedi.

Haberin Devamı

19.53 AP MİLLETVEKİLİ DALY’DEN AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI'NA İSRAİL TEPKİSİ

 Avrupa Parlamentosu’nun (AP) İrlandalı milletvekili Clare Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in “Avrupa Birliği İsrail'in yanındadır” açıklamasına tepki gösterdi.

Daly, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İsrail'e destek açıklamasına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Daly, “Kim olduğunu sanıyorsun? Siz bu makama seçilmediniz ve Avrupa Birliği'nin Avrupa Konseyi tarafından belirlenen dış politikasını belirleme yetkiniz yok. Avrupa ‘İsrail'in yanında’ değildir. Biz barıştan yanayız. Bizim adımıza konuşmuyorsunuz. Söyleyecek yapıcı bir şeyin yoksa ve açıkça söylemiyorsan çeneni kapat” dedi.

Haberin Devamı

19.23 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile telefonda görüştü.

18. 59 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail-Filistin çatışması ele alındı. 

18.38 İsrail ve Gazze arasındaki çatışmalar devam ederken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahalah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile ayrı ayıt telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin arasındaki son gelişmeler ele alındı.

17:25 Filistin Bayındırlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in dünden bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 159 binayı bombaladığı belirtildi. Ansar bölgesindeki sivil yerleşim yerlerinde bulunan binaların tamamen yıkıldığı aktarıldı. Açıklamada ayrıca, saldırılarda bin 246 binanın hasar gördüğü, yaklaşık 23 bin Filistinlinin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na ait okullara sığındığı belirtildi.

16:56 Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Şühada Caddesi'nde Filistinliler evlerinin üstünde bekleyen İsrail askerlerine taş ve sopa atarken, İsrail askeri kalabalığa ateş açarak karşılık verdi. Çıkan çatışmada bir anne ve çocuğu yaralandı. Filistinliler İsrail askerlerini engellemek için lastik yakarak sokaklara barikat kurdu.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti


16:43 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda 370 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 200 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı.

15:55 İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish, eğitime ara verildiğini ülke çapındaki okulların önümüzdeki iki gün (Pazartesi ve Salı) kapalı kalacağını duyurdu.

GÜVENLİK KABİNESİ 'RESMİ SAVAŞ DURUMU' İLAN ETTİ

15:50: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak 'savaş' durumu ilan ederek hükümetin "önemli askeri faaliyetler" gerçekleştirmesine izin verdi.

15:23 İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında Han Yunus’taki El Emin Muhammed Camii yıkıldı. Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, uluslararası topluma, sivillerin ve ibadet yerlerinin korunması için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

14:35 İsrail, Filistinli unsurların saldırısında ölen İsrailli sayısının 600'e yükseldiğini, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

14:20 Papa Francis " savaşın çözüme yol açmadığını" söyleyerek "İsrail ve Filistin'de barış" çağrısında bulundu.

14:14 İsrail ordusu 44 İsrail askerinin öldüğünü doğruladı. Askerlerin ailelerine bilgi verildiğini açıkladı.

14:04 İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Hagari, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hamas’ın eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve savaş suçu olduğunu belirterek, “Hamas'ın acımasız saldırısı bir savaş suçudur. Kadınları ve çocukları esir almak uluslararası hukuku ihlal eder ve İslam'a aykırıdır. Bu eylemlere her kim katıldıysa bedelini ödeyecektir. Savaş zor ve önümüzde zorlu günler var. IDF güçlüdür ve gücünün her zerresini kullanacaktır” dedi.

13:14 İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu hakkında yazılı bir açıklama yayımladı. Bakıri, "Filistinli direniş gruplarının işgal altındaki topraklarda Siyonistlere yönelik gerçekleştirdiği çok yönlü Aksa Tufanı Operasyonu, İsrail askeri gücünün zayıf ve içi boş olduğunu bir kez daha göstermiştir. Filistinli savaşçıların, Siyonist güçlerin mevzilerine yönelik havadan, karadan ve denizden gerçekleştirdikleri önceden hazırlanmış sürpriz operasyon, yıllar boyu acı çeken mazlum bir milletin direniş ve duruşunu ortaya çıkardı" ifadelerini kullandı.

13:00
Wafa haber ajansının verdiği bilgilere göre, Filistin Yönetimi Arap Birliği'ni acil toplantıya çağırdı.

12:30
İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İskenderiye kentinin Menşiyye bölgesinde bir Mısırlı polisin ateş açması sonucu 2 İsrailli turistin ve 1 Mısırlı turist rehberinin hayatını kaybettiği açıklandı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, polisin gözaltına alındığı kaydedildi.
Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

İsrail ordusu füze saldırısının video görüntülerini yayınladı

NETANYAHU'DAN GÜVENLİK TOPLANTISI

12:03 İsrail başbakanı Netanyahu Tel Aviv'deki askeri karargahta bir güvenlik değerlendirme toplantısı düzenliyor. Yerel basında çıkan haberlere göre toplantıya Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de katılıyor.

11:50 İsrail Savunma Kuvveleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda hayatını kaybedenlerin sayısının 350’ye yükseldiği duyuruldu.

11:37 İsrail ordusu sözcüsü, Gazze sınırına yakın kasabalarda yaşayan tüm sakinlerin 24 saat içinde tahliye edileceğini söyledi.

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Usame Hamdan, Aljazeera'ya yaptığı açıklamada sivilleri hedef almadıklarını söyledi.

ÇİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

11:23: Çin Dışişleri Bakanlığı İsrailliler ve Filistinliler arasında tırmanan gerilim ve şiddet olaylarından "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Açıklamada, "İlgili tarafları sakin olmaya, itidalli davranmaya ve sivilleri korumak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için düşmanlıkları derhal sona erdirmeye çağırıyoruz" denildi.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti
İsrail'in Gazze'deki hava saldırısında Han Yunus Camii de yıkıldı

8 BÖLGEDE ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR, FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTTI

11:02 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılarda 313 sivilin hayatını kaybettiğini, 1990 sivilin de yaralandığını duyurdu.

İsrail tarafından yapılan açıklamada ise Hamas’a ait 8 bölgede çatışmaların sürdüğü kaydedildi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Richard Hecht, ülkenin güneyinde Hamas’ın sızdığı 22 noktanın kontrolünün yeniden sağlandığını açıkladı.

10:13: Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen, İsrail bayrağının AB binasına yansıtıldığı fotoğrafları paylaşarak, “Hamas teröristleri masum kadın ve çocukları yakalayıp öldürerek İsrail'in kalbine saldırmıştır. İsrail'in bugün ve gelecek günlerde kendini savunma hakkı vardır. Avrupa Birliği İsrail'in yanındadır” ifadelerini kullandı.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

09:00 Sağlık yetkilileri, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen Filistinlilerin sayısının 256'ya yükseldiğini, yaklaşık 1.800 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin en az 20'si çocuk. Yaralılar arasında da 120 çocuk olduğu öğrenildi.

İsrail ise hayatını kaybedenlerin sayısını dün gece 300 olarak açıklamıştı.

İSRAİL-LÜBNAN ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ, İSRAİL'DE KRİZ ENDİŞESİ

07:30:İsrail, Lübnan topraklarından ateş açıldığını ve ordunun da karşılık verdiğini duyururken, Lübnan’daki Hizbullah saldırıları üstlenerek İsrail’e ait askeri noktaları vurduklarını açıkladı. Lübnan saldırıları Hizbullah’ın üstlenmesinin ardından Kefr Şuba’da bulunan Hizbullah’a ait çadırlar İsrail tarafından vuruldu.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

Dış Basın Lübnan'ın denkleme girmesinin durumunda bölgede durumun kötüleşeceğini yazarken, İsrail Haaretz gazetesi 'Hizbullah çatışmaya katılırsa, İsrail büyük bir krizle karşı karşıya kalır' ifadesini kullandı.

İsrailli gazeteci Gideon Levy, Lübnan'ın da dahil olması durumunda İsrail'in daha önce hiç karşılaşmadığı bir şey yaşayabileceğini duyurdu.
Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti


HAMAS'IN ÜST DÜZEY İSİMLERİNİN EVLERİNE SALDIRI! 

06:00 İsrail kamu yayıncısı İsrail hava kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki üst düzey Hamas yetkililerinin evlerine saldırı düzenlediğini duyurdu. İsrail'in açıkladığı isimler arasında Yahya Sanwar, Nizar Awadallah, Fathi Hamad, Itsam al-Dealis, Kamal Abu Awan ve Abu Mu'az Saraj yer alıyor.

İsrail Hava Kuvvetleri, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada savaş uçaklarının "Hamas terör örgütünün istihbarat dairesi başkanına ait bir yerleşkeyi" vurduğunu duyurdu

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

04.56: İsrail- Gazze hattındaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

23.05 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin lideri Abbas ile görüştü. Blinken, bölgedeki herkesi saldırıyı kınamaya çağırdı.

Son dakika: Filistin-İsrail çatışmasında son durum... İsrail güvenlik kabinesi resmi olarak savaş durumu ilan etti

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!