Son dakika.... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2023 12:50

Pakistan'ın eski Başbakanı İmran Han, başkent İslamabad'da çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Han'ın tutuklanmasının ardından Pakistan genelinde protestolar patlak verdi.

Haberin Devamı

İslamabad polisi resmi Twitter hesabı üzerinden İmran Han'ın rüşvet davası kapsamında tutuklandığını doğruladı.

Mahkeme, başbakan olduğu 2018-2022 yılları arasında, yabancı devlet görevlileri tarafından verilen resmi hediyeleri sattığı suçlamasıyla, Han hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Han İslamabad'a gitmeden önce yayınladığı bir video mesajında, yetkililerin tutuklama emri çıkarması halinde "hapse girmeye hazır olduğunu" söylemişti.

Eski başbakan açıklamasında 'Beni tutuklamak için polis, Korucular ve ordu getirmeye gerek yok Birinin arama izni varsa, bunu bana ve hukuk ekibime gösterebilir ve ben de teslim olurum. Hapse girmeye hazırım' ifadelerine yer vermişti.

Son dakika.... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

Haberin Devamı

Han'ın tutuklanmasının ardından Pakistan genelinde protestolar patlak verdi.

Han'ın PTI partisinin destekçileri, Karaçi, Lahor ve Peşaver eyalet başkentleri de dahil olmak üzere tüm büyük şehirlerde sokaklara döküldü.

BAŞBAKANLIĞI NASIL KAYBETMİŞTİ?

İmran Han geçen yıl Nisan ayında başbakanken parlamentoda yapılan güven oylamasını kaybetmişti.

Han oylama döneminde, Rusya ve Çin ile dostane ilişkileri yüzünden ABD'nin muhaliflerle işbirliği yapıp, kendisini devirmeye çalıştığını savunmuştu.

Son dakika.... Eski Pakistan Başbakanı İmran Han tutuklandı

Han'ın yerine dönemin ana muhalefet lideri ve Pakistan Müslüman Birliği'nin Başkanı Şahbaz Şerif başbakan seçilmişti.

Şahbaz Şerif, üç kez başbakanlık yapan ve Panama Belgeleri'nin yayımlanmasından sonra hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla 2018'de üçüncü kez görevden alınan Navaz Şerif'in kardeşi.

70 yaşındaki PTI lideri Han, başbakanlığı kaybetmesinden bu yana ülkede erken seçim yapılması çağrısında bulunuyor.

Geçen yıl Kasım ayında da Han'ın konvoyuna Lahor kenti yakınlarındaki Vezirabad'da ateş açılmış, Han saldırıda bacağından vurularak yaralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!