Son ana kadar zorlu pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Son ana kadar zorlu pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 00:33

Dünyanın en gerilimli coğrafyalarından biri olan Kore yarımadasında barışı amaçlayan ve bugün gerçekleşen tarihi Trump-Kim zirvesine kadar taraflar arasında zorlu pazarlıklar son ana kadar sürdü. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim ve ABD Başkanı Trump iki gün önce zirvenin yapılacağı Singapur’a gelmişti. Taraflar zirve öncesinde ılımlı mesajlar verdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump dün sabah Twitter’dan, “Singapur’da olmak muhteşem, havada heyecan var” mesajını paylaştı. Bu nisan başında Paskalya Tatili sırasında henüz daha CIA Başkanı iken Kuzey Kore lideri ile görüşen, yumuşama sürecinin mimarlarından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da zirve ile ilgili, “muazzam potansiyel” olduğu yorumunu yaptı. Bununla beraber Pompeo, bir toplantı sonrasında yarımadanın hemen nükleer silahlardan arındırılmasının beklenmemesi gerektiğini de ekledi.

POMPEO: UMUTLUYUZ
Mike Pompeo, “Biz gelecekteki verimli görüşmeler için bu zirvenin uygun şartlar sağlayacağı konusunda umutluyuz” diyerek zirvede nükleer silahlarından vazgeçmesi halinde Kuzey Kore’ye ‘eşsiz’ güvenlik garantileri sunacaklarını söyledi. Kuzey Kore resmi basını da, “ABD ile yeni bir ilişkinin” kurulabileceğini yazdı. Zirvenin ana gündem maddesi yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Kore’nin bu silahlardan vazgeçmeye ilaveten balistik füze denemelerine de son vermesi olacak. Uluslararası gözlemciler tarafların iyimser mesajlarına karşın müzakerenin zorlu geçeceğini kaydetti. Trump’ın danışmanlarından Larry Kudlow Amerikan CBS’e yaptığı açıklamada, “Kim, Amerikan zayıflığı görmemeli” değerlendirmesini yaptı. Trump, görüşmede kendisine sunulan raporlardan belki de daha çok, kendi sezgilerine başvuracağını, bir anlaşma olup olmayacağını, “Bileceğim, dokunmamla, hislerimle. Yapacağım bu” sözleriyle dile getirmişti.  

Haberin Devamı

SAVAŞ DA BİTEBİLİR
Pyongyang hükümeti ise ABD tarafı güvenlik garantileri ve yaptırımların kaldırılması gibi diğer adımları attığı takdirde tüm nükleer cephaneliğinden vazgeçebileceği mesajını iletmişti. Tarihi zirvede anlaşma sağlanması halinde Kuzey Kore’nin tüm nükleer altyapısının herhangi bir engelleme olmadan uluslararası gözlemci kuruluşlara açılması gündeme gelecek. Ayrıca Kuzey ve Güney Kore 1953 yılından bu yana resmi olarak savaşta olduğu için zirvenin başarılı olması halinde bu ‘ateşkes’le süren savaş durumu da barış anlaşmasıyla neticelenecek. İki Kore’nin birleşmesi yolunda da büyük bir aşama geride bırakılmış olacak.

Haberin Devamı

DİPLOMATİK TRAFİK
Tarihi zirve öncesinde diplomatik trafik de hızlandı. Dün Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü. Güney Kore Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada Moon’un zirveye dair iyimser görüşünü aktardığı belirtildi. Trump-Moon görüşmesi 40 dakika sürdü. Trump ayrıca, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de telefonla görüştü.

Son ana kadar zorlu pazarlık

TRUMP İÇİN ERKEN DOĞUM GÜNÜ PARTİSİ
ABD Başkanı Donald Trump, tarihi zirve öncesi dün ev sahibi ülke Singapur’un Başbakanı Lee Hsien Loong ile bir araya geldi. Singapur Başbakanı, öğle yemeğinde 14 Haziran’da 72 yaşına girecek Donald Trump’a doğum günü pastası ikram etti. Fotoğraf sosyal medyada, “Erken doğum günü kutlaması” ifadeleri ile paylaşıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!