Slovakya’da seçimi Rus yanlısı aday kazandı

Güncelleme Tarihi:

Slovakya’da seçimi Rus yanlısı aday kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2023 07:00

AVRUPA Birliği (AB) ve NATO üyesi Slovakya’da pazar günü gerçekleştirilen genel seçimleri, resmi olmayan sonuçlara göre “Rusya yanlısı” eski Başbakan Robert Fico’nun liderliğindeki SMER-SSD Partisi kazandı.

Haberin Devamı

Sandık öncesi anketlerde favori gösterilen liberal Yenilikçi Slovakya (PS) partisi ise yarışı ikinci sırada tamamladı. Yüzde 23.37 oy alan SMER-SSD hükümetin kuracak çoğunluğu sağlayamadığından Fico’nun başka bir partiyle koalisyon yapması gerekiyor. Fico, 2018 yılında araştırmacı gazeteci Jan Kuciak’ın öldürülmesinin ardından başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalmıştı.

ORBAN TEBRİK ETTİ

Batı ülkelerinin Kiev’e askeri yardımlarını savaşı körüklediği gerekçesiyle eleştiren Fico, seçim kampanyası boyunca “Ukrayna’ya tek bir mermi bile yardım edilmeyeceğini” ve Rusya’yla ilişkilerin düzeltileceğini vaat etmişti. Slovakya, 2021’de başlayan işgalin ardından Ukrayna’ya en çok silah yardımında bulunan ülkelerin arasında yer alıyor. AB’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarına katılmayan Macaristan’ın lideri Victor Orban, Fico’nun seçim zaferini sosyal medya hesabından kutladı. Sırbistan’da son 5 yılda, başbakanlık görevi 5 kez el değiştirirken, iki koalisyon, bir azınlık, bir de teknokrat hükümeti düştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!