Slobo’nun Rus ruleti

Güncelleme Tarihi:

Slobo’nun Rus ruleti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00

Hücresinde ölü bulunan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in, gizlice yüksek tansiyon tedavisinin etkilerini yok eden bir ilaç kullandığı belirlendi. Miloseviç’in, ağır hasta olup, Moskova’ya tedaviye gidebilmek için bu yola başvurduğu belirtiliyor.

HOLLANDA’da BM Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanan ve hücresinde ölü bulunan eski Yugosyavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’in, gizlice yüksek tansiyon tedavisinin etkilerini yok eden bir ilaç kullandığı belirlendi. Miloseviç’in, ağır hasta olup, Moskova’ya tedaviye gidebilmek için bu yola başvurduğu belirtiliyor.

Miloseviç, 11 Mart’ta Lahey’deki hücresinde ölü bulunmuştu. Yapılan incelemede, eski liderin kalp krizi geçirerek öldüğü anlaşıldı.

Miloseviç’e Lahey’de yapılan otopsi 8 saat sürdü. Otopsi sonucunda, mahkeme tarafından yapılan açıklamada, Miloseviç’in miyokardi enfarktüsü nedeniyle öldüğü açıklandı. Açıklama BM Savaş Suçları Mahkemesi’nin sözcüsünden geldi.

Hollandalı zehirbilim uzmanı Donald Uges de, Miloseviç’in zehirlendiği iddiaları üzerine kan tahlili yaptı. Uges, eski liderden alınan kan örneklerinin incelenmesinden sonra yaptığı açıklamada, Miloseviç’in yüksek tansiyon etkilerini sıfırlayan Rifampisin aldığını söyledi. Son derece güçlü bir antibiyotik olan Rifampisin, cüzam ve verem hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Uges, Miloseviç’in bu ilacı kendi başına aldığını ve bunu Moskova’ya kolayca gidebilmek için yaptığını söyledi.

2 HAFTA ÖNCE BELİRLENDİ

Uges’in, bir tahlil de iki hafta önce yaptığını ve aynı sonuca vardığını söylemesi, kafalarda soru işaretlerinin belirmesine neden oldu. Ancak bu bulgunun ardından, Miloseviç ile ilgili herhangi bir önlem alınıp alınmadığı belirtilmedi.

Miloseviç, bir süreden beri tedavi için ısrarla eşi, çocukları ve kardeşinin bulunduğu Moskova’ya gitmek istiyordu. Mahkeme Miloseviç’in isteğini reddetmişti.

Belgrad’da toprağa verilecek

Oğlu Marko Miloseviç, birkaç gün içinde Lahey’e giderek babasının cenazesini teslim alacak. Avukat Zdenko Tomanoviç, Miloseviç’in, ailesinin isteği üzerine Belgrad’da toprağa verileceğini söyledi. Miloseviç’in Sosyalist Partisi, eski devlet başkanlarının Belgrad’da gömülmemesi halinde hükümeti düşürme tehdidinde bulunmuştu.

Hitler gibi

Bosna gazeteleri de, Miloseviç’in soykırım suçundan mahkum olmadan ölmesinin kötü olduğunu yazdı. Oslobodjenje gazetesi, "Hitler de hüküm giymeden öldü. Ancak o, tarih sayfalarında soykırım uygulayan bir savaş suçlusu olarak yerini aldı. Miloseviç de aynı kaderi paylaşacak" diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!