Siyasete bulaşmayın

Güncelleme Tarihi:

Siyasete bulaşmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 00:00

Demokrat Parti’den başkan adaylığına en yakın isim olan Senatör Barack Obama’nın başkan seçilme olasılığı devletin çeşitli kademelerinde endişe yaratıyor.

Bu kuşku kendisini orduda da hissettiyor. ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, bu şüphelere son vermek için açık bir mektup yayınlayarak ’Komuta zincirindeki kimse siyasete karışmasın’ diye uyardı.

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, tartışmalı ve heyecanlı bir seçim dönemine doğru gidilirken, bugüne dek eşi görülmemiş bir açık mektup yayınlayarak "üniforma giyen herkesten siyaset dışında kalmasını" istedi.

Mullen’ın, birlik ziyaretlerinde, askeri personelin "Ya bir Demokrat kazanırsa? Irak’taki misyona ne olur" sorusuyla sık sık karşılaşmasının bu adımı atmasına gerekçe oluşturduğu belirtiliyor. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, "Joint Force Quarterly" dergisinde yayınlanan makalesinde, "ABD Silahlı Kuvvetleri her durumda apolitik kalmalıdır. Hangi parti iktidar sahibi olursa olsun, Silahlı Kuvvetler devletin tarafsız bir aygıtıdır ve öyle kalmalıdır" dedi.

Irak ve Afganistan’daki savaşların İkinci Dünya Savaşı’ndan daha uzun sürmesi ve bunun faturasını da öncelikle askerlerin ödemesinin çeşitli kaygılara neden olduğuna dikkat çekiliyor. Emekli olan çok sayıda yüksek rütbeli subayın siyasette yer alması ve TV yorumcusu olarak politik değişim çağrıları yapması da bazı endişelere yol açıyor.

Sivil otoriteye itaat

ABD’de emekli askeri personele siyasi faaliyet tamamen serbest bırakılırken, aktif görev yapan askeri personele siyaset yasağı var.

Mike Mullen, yeni bir ABD başkanının seçilmesine hazırlanılırken, sivil otoriteye itaat etme, anayasaya destek ve anayasayı savunma vaadinin hatırlanmasının iyi olacağını kaydetti. Mike Mullen, siyasetin "özel alanda" tutulmasını ve askeri üniforma taşındığının unutulmamasını istedi.

Askeri profesyonellerden sosyal ve siyasi konulara ilişkin kişisel düşüncelerini terk etmelerini istemediğini belirten Mullen, ulusun, görev başındaki askerlerden partizan siyaset eğilimini bir kenara koymasını beklediğini ifade etti. Amiral Mullen, siyasi düşüncelerin kokpitte, kampta ve askeri konferans odalarında yeri olmadığını söyledi. Amiral Mullen, Silahlı Kuvvetlere katılırken, ulusun çıkarlarının kişisel çıkarların önde geldiğinin kabul edildiğini de hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!