Siyasetçi gitsin futbolcu gelsin

Güncelleme Tarihi:

Siyasetçi gitsin futbolcu gelsin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 00:00

Irak milli takımının Asya Kupası finalinde Türkmen forvetin attığı golle S.Arabistan’ı yenerek üniter zafere imza atması etnik kavganın sürdüğü Irak’ta tartışmayı da beraberinde getirdi.

Sünni politikacılardan biri "Siyasetçiler gitsin, yerine futbolcular gelsin. Asist yapan Devlet Başkanı, golü atan Meclis Başkanı, orta sahacı da Başbakan olsun" diye şaka yaptı.

ASYA Kupası’nı 1-0’lık skorla S.Arabistan’dan kapan Irak zafer sarhoşu. Irak şimdi Kürt Havar’ın asistiyle Kerküklü Türkmen Yunus Mahmud’un attığı kafa golünü konuşuyor. Şii, Sünni, Arap, Kürt demeden herkes üniter zafere sahip çıkıyor. Iraklı politikacılar ise bu birlik havasının, siyasi getirisi olur mu diye kafa yoruyor. Fakat politikacıların yaptığı açıklamalardan uzlaşma havasının şimdilik siyasetle sınırlı kalacağı anlaşılıyor.

Irak’ın Şii Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Dava Partisi’nden milletvekili Hasan el-Sinaid, "Bence sporcularla siyasetçileri karşılaştırmak doğru değil. Siyasetçilerde fedekarlık unsuru daha az. Kendi çıkarlarını düşündüklerinden, siyasi eylemler verimsiz ve azgelişmiş oluyor" dedi. Sanki üniter zafer, etnik bölünmüşlüğe ince bir vurgu yapmış. Nitekim bir gün önce takımlarının galibiyetini bayrak sallayarak kutlayan Iraklıların işlerine, evlerine geri dönmesinin ardından etnik bölünmüşlük olanca çıplaklığıyla yine olduğu yerde duruyor. Bombalar patlıyor, şiddet Şii, Sünni, kadın, çocuk demeden can almaya devam ediyor. Bağdat’ta dün meydana gelen saldırıda 6 kişi öldü, 31 kişi de yaralandı.

FUTBOLCULARI ÖRNEK ALIN

Siyasetçiler ise aynı telden çalıyor. Maliki dün yaptığı açıklamada, "çoğunluğun diktatoryasına, özellikle de azınlığın diktatoryasına karşıyız" dedi. Geçtiğimiz günlerde hükümetten çekilen Sünni Ulusal İttifak Bloku’nun davranışının sorumsuzca olduğunu söyledi. "Azınlık diktatoryası" ile Sünnileri kasteden Maliki, ’yerel ya da uluslararası imtiyazlar’ isteyen Sünnileri, siyasi tıkanıklıktan sorumlu tuttu.

Sünni siyasetçiler ise futbol zaferinden ders alınması gerektiği görüşündeler. Sünni siyasetçi Ömer Abdülsattar, "Futbol ile siyaseti karşılaştırmak ironik. (Futbolcular) Iraklıları mutlu etmeyi bildi, siyasi ekip de aynı başarıyı gösterebilir mi merak ediyorum? Hali hazırdaki siyasi tim, bencillikler yüzünden topu kaleye yollayamadı. Hükümet güvenlik, ekonomi ve başka meselelerde sorunu aşamadı, bu nedenle krizi aşabilmek için istifa etmeli" dedi. Maliki’nin yaptığı açıklamayı "şaşırtıcı bulduğunu" belirten Ömer Abdülsattar, "Belki de siyasi ekibi, futbol takımıyla değiştirmemiz gerekir. Havar (gol asisti yapan Kürt) devlet başkanı, Yunus Mahmud (golü atan Sünni Türkmen) Meclis Başkanı, Karrar Yasim (Şii orta saha oyuncusu), Başbakan olsun, zafere ulaşabiliriz" dedi.

ABD’deki Irak’ta sevinç

Irak’ın Asya Kupası’nı kazanması, ABD’deki Iraklılar arasında da sevinç patlamasına yol açtı. Michigan eyaletinin Dearborn kentinde araçlarıyla konvoy yapan Iraklılar uzaktan hüzünle baktıkları ülkeleri için ilk kez sevindiler.

Irak’ta acı

Bağdat’ta ise gündelik terörün yanı sıra, silahlı kutlamaların yol açtığı ölümün acısı vardı. Kızını serseri bir kurşuna kurban veren bu annenin yaşadığı acı gibi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!