Sıvı robot gerçek oldu

Güncelleme Tarihi:

Sıvı robot gerçek oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 07:00

Terminatör filmiyle hafızalarımıza kazınan şekil değiştirebilen robotlar sonunda gerçek oldu. Biliminsanları sıvı haline gelip tekrar katılaşabilen robot üretti. Araştırmacılar bu robotların, tıptan inşaat sektörüne kadar insanların ve diğer robotların gerçekleştiremediği tüm ince işleri kolaylıkla yapabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir bilim ekibi, güçten ödün vermeden zorlu ortamlarda daha kolay haraket edebilmesi için sıvı ve katı haller arasında geçiş yapabilen, şekil değiştiren robot icat ederek çığır açtı.

Sıvı robot gerçek oldu

Bu buluşun çeşitli durumlarda kullanılabilecek, sıvı ve katı arasında geçiş yapabilen daha fazla robotun oluşturulmasına ön ayak olabileceği değerlendiriliyor. Deneyler sırasında robotlardan biri küçük bir hapishaneye konuldu. Robot, hapishanenin kafesinden kendisini eritip sıvıya dönüşüp kaçtı. Daha sonra hemen önceki şekline döndü. Manyetik olarak kontrol edilen robotlar, hendeklerin üzerinden atlayıp, duvara tırmandı ve ikiye bölünüp tekrar birleşebildi.

Haberin Devamı

Sıvı robot gerçek oldu

Terminatör serisindeki sıvı ve katı formlara girebilen android suikastçı T-1000.

Bu teknolojinin tıbbi ve mühendislik açısından sorunları çözmede devrim yaratmasını uman biliminsanları, Hollywood yapımlarından esinlendiklerini de itiraf etti.

Sıvı robot gerçek oldu

Başrolünde Arnold Schwarzenegger’in oynadığı 1991 yapımı “Terminatör 2: Kıyamet Günü”, Hollywood’un kült filimleri arasında.

HOLLYWOOD’DAN ESİNLENİLDİ

Terminatör 2” filmindeki Arnold Schwarzenegger’i öldürmeye çalışan T-1000 karakteri de böyle şekil değiştirebiliyordu. Çalışmaya katkıda bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Carmel Majidi de “Çabalarımız, bu robotların biyomedikal bağlamda nasıl kullanılabileceğine daha fazla ışık tutmalı” ifadelerini kullandı. Araştırma, Cell dergisi Matter’da yayımlanan “Aktif Manyetik Sıvı-Katı Hal Değişimi Maddesi” adlı makalede açıklandı.

BAKMADAN GEÇME!