Sisi’ye yurtdışından 50 milyar dolarlık destek

Güncelleme Tarihi:

Sisi’ye yurtdışından 50 milyar dolarlık destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2024 07:00

MISIR Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin yarın üçüncü dönemi için yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

Ülke bir yandan ekonomik zorluklarla mücadele ederken diğer yandan da Sudan’dan gelen göç dalgası ve Gazze Şeridi’ndeki savaş sebebiyle olası mülteci akınıyla karşı karşıya.

UÇURUMDAN DÖNDÜ

Kahire’nin yakın bir zamanda ekonomik olarak iflasın eşiğine geldiği bir dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası 50 milyar dolara varan kredi ve desteklerle Sisi yönetimine arka çıkmış, bir anlamda can suyu sağlamıştı. BAE, Mısır’daki Ras al-Hikma sahil bölgesi için Kahire yönetimi ile 35 milyar dolarlık arazi geliştirme anlaşması yaptığını duyurmuş, IMF, 3 milyar dolarlık krediyi iki katından fazla arttırmış, Dünya Bankası ile Avrupa Birliği de Mısır ile yeni finansman anlaşmaları imzalamıştı.

Eski başbakan yardımcısı Ziyad Bahaüddin’e göre, devasa kurtarma paketi Mısır’ı uçuruma düşmekten kurtardı. Ekonomi analisti ve eski parlamenter Mohamed Fuad ise AFP’ye verdiği demeçte, Mısır’daki krizin “kamu harcamalarının hızı, devletin ekonomi üzerindeki kontrolü ve enflasyon oranı” dahil olmak üzere köklerinden itibaren ele alınması gerektiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!