Sırplar'dan NATO'ya bomba

Güncelleme Tarihi:

Sırplardan NATOya bomba
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bosna'da yüzbinlerce sivilin ölümünden sorumlu olan Sırplar savaş sırasında uluslararası gözlemcilere uyguladıkları saldırı ve tehdit taktiğine yine başvuruyor. Savaş suçlularının yakalanıp yargılanmaya başlaması üzerine paniğe kapılan Sırplar NATO'ya gözdağı vermek için AGİT gözlemcilerine iki bombalı saldırı düzenledi. Sırplar ayrıca Amerikalı askerlere de saldıracakları tehdidini savundu.

Bosnalı Sırplar, önce NATO'nun savaş suçlularına operasyon düzenlemesi ve ardından Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nin bir Sırp katile 20 yıl hapis cezası vermesi üzerine çılgına döndü. Sırplar dün ve önceki gün, uluslararası gözlemcilere bombalı saldırı düzenlediler. Saldırılarda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

Sırplar ile uluslararası toplumu karşı karşıya getiren ilk olay, barışı korumakla görevli NATO güçleri içindeki İngiliz SAS komandolarının geçen hafta iki savaş suçlusuna karşı başarılı bir operasyon düzenlemesiyle başladı. Ardından Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi işkenceci sivil Dusan Tadic'i 20 yıl hapse mahkum etti. Ve sıranın kendilerine geldiğini anlayan savaş suçlusu Sırp liderler, ülkedeki uluslararası gözlemcilere gözdağı verilmesi emrini verdiler.

İlk bombalı saldırı önceki gün sabaha karşı Tvornik kentinde meydana geldi. Ülkedeki yerel seçimleri de organize eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) ait bir cipe yerleştirilen bomba büyük bir gürültüyle infilak etti. Bir otelin önünde meydana gelen saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

İkinci bomba Banja Luka kentinde dün öğlen saatlerinde patladı. AGİT binasının önüne yerleştirilen bomba, yine şans eseri can kaybına yol açmadı.

Sırplar bununla da yetinmedi. Doboj kentinde duvarlara ‘‘kana kan, başa baş'' yazılı pankartlar asan Sırplar, savaş suçlulularına yönelik operasyonların sürmesi halinde NATO içindeki Amerikalı askerlere saldıracakları tehdidini de savurdular.

CANİLER SAKLANIYOR

Bosna savaşı sırasında Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç ve askeri lideri Radko Mladiç ise, NATO güçlerinin kendilerine karşı operasyon düzenleyeceği korkusuyla kaldıkları yerleri sürekli değiştiriyor. Savaş Suçları Mahkemesi'nin arananlar listesinde ilk sıralarda yer alan Karadziç ve Mladiç, ülkeyi perde arkasından yönetiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!