Sırbistan soykırımcı değil seyirciymiş

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan soykırımcı değil seyirciymiş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2007 00:00

Lahey Adalet Divanı’nın tarihi kararı Bosna’da hayal kırıklığı yarattı. 1995’te Srebrenitsa’da 8 bin kişinin öldürülmesiyle ilgili davada Sırbistan’ın "soykırımcı bir devlet olmadığı" kararı çıktı. Mahkeme, Sırbistan’ın etnik temizlemeden doğrudan sorumlu olmadığı, ancak soykırımın engellenmesi için Bosnalı Sırplar üzerindeki nüfuzunu da kullanmadığı sonucuna vardı.

LAHEY Uluslararası Adalet Divanı, 2.Dünya Savaşı’ndaki Nazi soykırımından sonra BM’nin 1948’deki sözleşmesi uyarınca yasadışı kabul edilen soykırımdan ilk kez bir devleti yargıladı ve kararını dün açıkladı.

Mahkeme, 1995 yılında Bosna’da yapılan Srebrenitsa katliamını soykırım olarak nitelerken, Sırbistan devletini, soykırımdan doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından akladı. Ancak mahkeme, Sırbistan’ı bu soykırımın yapılmasını engellememekten sorumlu tuttu. Böylece, Belgrad yönetimi Boşnaklara tazminat ödemekten kurtulmuş oldu.

Adalet Divanı, Sırbistan aleyhine açılan soykırım davasının dünkü karar duruşmasında, Srebrenitsa’da 1995’te Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığına karar verdi.

TAZMİNATTAN KURTULDU

Sırbistan’ı soykırıma veya soykırım suçuna doğrudan katılmaktan sorumlu tutmayan mahkemenin kararında, Sırbistan liderlerinin, boyutları önceden tahmin edilebilecek trajik olaylar şekillenmeye başladığında, bu olayları önlemek için ellerinden geleni yapmadıkları belirtildi.

Mahkeme ayrıca, Sırbistan’ın soykırım yapanları cezalandırmaya ilişkin uluslararası yükümlülüklerini de yerine getirmediğini vurguladı.

Adalet Divanı’nın kararında, Sırbistan’ın katliamları önleme gücünün olmadığı iddiası reddedilerek, bu ülkenin Bosnalı Sırp güçlerinin üzerindeki etkisine dikkat çekildi.

Ancak Sırbistan yönetimi doğrudan sorumlu tutulmadığı için, Boşnaklara tazminat ödeme yükümlülüğünden kurtulmuş oldu.

Bosna-Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaşta, BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa’da 1995 yılında 8 bin kadar her yaştan Müslüman erkek, Sırp kuvvetlerince katledilmişti.

Bosnalılar, dönemin Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç liderliğindeki Belgrad yönetiminin, Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırpları Büyük Sırbistan yaratma çabasıyla soykırım olan etnik temizlik kampanyası yürütmesi için cesaretlendirdiğini, silahlandırdığını ve finanse ettiğini savunuyordu.

Miloseviç, Lahey’de yargılandığı sırada, hücresinde ölmüştü.

İşte soykırımcılar

Lahey Adalet Divanı’nın kararına göre Sırbistan devleti doğrudan soykırım suçlusu değil, ancak Bosnalı Müslümanlara karşı soykırım suçu işleyenler belli: Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç ile dönemin Sırp güçleri komutanı general Ratko Mladiç. Başlarına 5 milyon dolar ödül konulan bu iki savaş suçu sanığı, NATO tarafından yıllardır aranmasına karşın bulunamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!