Sıra Lefkoşa’da

Güncelleme Tarihi:

Sıra Lefkoşa’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2009 00:00

KKTC ile Türkiye arasındaki büyükelçi atayamama krizinin ilk raundu çözüldü. Türkiye, Şakir Fakılı’yı (56) Ada’ya büyükelçi olarak atadı. Gözler şimdi Türkiye’ye bir büyükelçi ataması beklenen Lefkoşa’da.

Dışişleri Bakanlığının uzun zamandır atama yapmasını beklediği büyükelçiler listesi belli oldu. Buna göre Şakir Fakılı Lefkoşa, Altay Cengizer Dublin, Alev Kılıç Meksika, Murat Esenli Pekin, Mehmet Dönmez Sana, Mehmet Taşer Wellington’a büyükelçi olarak atandı. Yaklaşık 4 aydır büyükelçi atanmadığı için Türkiye-KKTC arasında maslahatgüzar seviyesinde götürülen ilişkiler Dışişlerinin bu listesiyle yeni bir aşamaya geldi. KKTC tarafındaki kriz ise Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Dışişleri Bakanı Avcı arasındaki yetki kavgasına dayanıyor.

KKTC’de ne oldu

Edinilen bilgiye göre, KKTC Dışişleri Bakanlığı Ankara’ya büyükelçi olarak Müsteşar Namık Korhan’ın ismini önerdi. Ancak Talat, Dışişleri’nin atama kararnamesini onaylamadı. Bundan dolayı KKTC Ankara Büyükelçiliği’nin temsil seviyesi 3.5 aydan beri geçici maslahatgüzarlığa düştü. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin ise bu yılsonunda yaş haddi nedeniyle emekli olacağı için geçen Ekim sonunda Ankara merkeze geri çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!