Sıra kara kuvvetlerinde

Güncelleme Tarihi:

Sıra kara kuvvetlerinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırpların hava savunma sistemlerine saldırılarını sürdüren NATO'da kara kuvvetlerinin de devreye girmesi gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor. İngiliz basınında yer alan haberlere göre NATO askeri uzmanları, kara kuvvetlerini devreye sokma zamanını geldiği görüşündeler.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre NATO askeri uzmanları, bugüne kadar yapılan hava harekátlarından elde edilen sonuçları değerlendirdiler. NATO askeri uzmanları, ‘‘Bombalamanın yeterli olmadığı ortada. Kosova'da Sırpların giriştikleri katliamları durdurmak için, kara kuvvetlerini devreye sokmak gerekiyor’’ görüşünü paylaştılar.

Körfez Savaşı'na katılan İngiliz General Sir Peter de la Billiere, en yoğun bombardımanın bile Slobodan Miloseviç'i sarsmadığına değindi ve ‘‘Hava saldırısı tek başına bir ulusun savaşma gücünü yok etmeye yeterli değil. Yoğun bombardımanın Miloseviç'i pazarlık masasına oturtacağı sanılıyordu. İtiraf etmeliyim ki bu zor olacak. Saddam Hüseyin vakasında olduğu gibi, Sırplar cezaya katlanıp dayanırlarsa ne olacak?’’ dedi. 1995 yılında Nato'nun Bosna'da Sırplara 3500 hava saldırısı düzenlediğini, ancak hiçbir sonuç alınamadığını hatırlatan BM eski Bosna Komutanı Sir Michael Rose da hava saldırılarının beklenen sonucu vermeyeceğini iddia etti.

NATO askeri uzmanlarının kara harekátına gereksinim duyulduğu yolundaki görüşlerine rağmen ABD, şimdilik bu konuda kararsız. CNN'de Larry King'in programına katılan ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü James Rubin de ‘‘herhangi bir kara harekatı planlarının olmadığını’’ söyledi. Rubin, King'in ‘‘Yani hiçbir zaman mı kara harekátı olmayacak’’ sözleri üzerine de bunu ‘‘hiçbir zaman’’ diye sınırlayamayacakları karşılığını verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!