Sinagoğa yapılsa İsrail ne der

Güncelleme Tarihi:

Sinagoğa yapılsa İsrail ne der
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 01:08

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan resmi temaslar için gittiği Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Oğuzhan Köşkü’ndeki resmi karşılama töreninin ardından yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmeler sonrasında Erdoğan, kendisine ‘fahri profesörlük’ unvanı takdim edilen Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde konuştu. Burada İsrail’in Mescid’i Aksa baskınına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Mescid-i Aksa’nın sadece Filistinlilerin değil, tüm dünya Müslümanlarının kıblesi ve mabedidir. İsrail yönetimi bu alçaklığı, barbarlığı durdurmak zorundadır. Acaba sinagoglara karşı böyle bir barbarlık yapılsa ne der?” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

TAVRIMIZ İSRAİL YÖNETİMİNE

“Mescid-i Aksa’nın yakılmış, Kuran-ı Kerim yerlerde sürünmüş, mihrabı, minberi kırılmıştır. Bu gidiş, doğru bir gidiş değil. Acaba sinagoglara karşı böyle bir barbarlık yapılsa, böyle bir alçaklık yapılsa (İsrail) buna ne der? Türkiye’de bu tür şeylere bugüne kadar hiçbir zaman fırsat verilmemiştir. Zaman zaman bazı istenilmeyen olaylar olmuştur. Her zaman karşısında biz dik durduk. Bugün de olsa dik dururuz, yarın da olsa dik dururuz. Çünkü, bizim medeniyetimizin, bizim dini değerlerimizin gereği budur. Bizim İsrail halkına karşı bir tavrımız yok. Bizim tavrımız İsrail yönetimine karşıdır. Mescid-i Aksa’ya karşı yapılan bu eylem, bu girişim asla affedilemez, bağışlanamaz.”

ULAŞTIRMA VE ENERJİ STRATEJİK

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında ise şunları söyledi: “Görüşmelerimizde Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik ortak vizyonumuzu bir kez daha teyit ettik. Bu alanda da bölgesel işbirliğinin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Ulaştırma ve enerji alanındaki işbirliğimiz Türkmenistan ile ilişkilerimize stratejik bir boyut kazandırıyor. Özellikle bu alanlarda keşfedilmeyi ve hayata geçirilmeyi bekleyen önemli bir potansiyelin olduğu kanaatindeyiz.” Berdimuhamedov da “Türkmenistan’ın ulaşım alanındaki çalışmalarına Türkiye’nin verdiği destekten memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizde milyarlarca dolarlık büyük projeleri hayata geçirmek için Türk şirketlerine öncelik veriyoruz ve güveniyoruz. İki ülke arasında 2013 yılında 4 milyar 750 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2014’ün 9 ayının sonunda 5 milyar doları aştı” dedi.



Erdoğan’dan öğretmen jesti

Berdimuhammedov ile görüşmesinde, mayıs ayından beri Aşkabat’ta tutuklu bulunan Hacı Hamit Hamdi Polat isimli Türk öğretmenin serbest bırakılmasını da isteyen Erdoğan’ın talebi kabul edildi. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Aşkabat Türk İlköğretim Okulu’nda görevli Polat, bir öğrenciyi dövdüğü gerekçesiyle tutuklanmıştı.


Bayrakları aldı

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Türkmenistan’da, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından törenle karşılandı. Erdoğan için resmi karşılama töreni Oğuzhan Köşkü’nün içindeki tören alanında düzenlendi. İki ülke milli marşlarının çalındığı törende, Erdoğan tören kıtasını selamladı. Heyetlerin takdiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, iki ülke bayraklarının önünde basına poz verdi. Her yurtdışı gezisinde, onuruna düzenlenen karşılama törenlerinde yer belirtmek için kullanılan Türk bayrağını yerden alıp cebine koyan Erdoğan, Türkmenistan ziyaretinde de bu alışkanlığını sürdürdü. Ancak bu kez sadece Türk bayrağını değil, akraba ülke Türkmenistan’ın bayrağını da yerden alıp cebine koydu.

Haberin Devamı


At yılında hediye ‘kardeş’ at

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü’ndeki görüşmelerin ardından Devlet Başkanlığı Atçılık Kompleksi’ne geçti. Berdimuhamedov, burada Erdoğan’a, Türkmence ‘kardeş’ anlamına gelene ‘Doğan’ isimli Ahal Teke cinsi at hediye etti. At hakkında ilgililerin bilgi verdiği Erdoğan, Doğan’ı sevdi ve havuç yedirdi. Basın mensuplarının soruları üzerine Erdoğan, atın 2 yaşında olduğunu ve Türkiye’ye götürüleceğini söyledi. Türkiye’ye bu yıl Ahal Teke cinsi 20 at gönderildiğini söyleyen Erdoğan, bir süre dinlenen bu atların daha sonra yarışmak üzere İtalya’ya gönderildiğini dile getirdi. 2014’ün Türkmenistan’da ‘At Yılı’ olduğunu belirten Berdimuhamedov ise ‘At murattır’ deyişini hatırlatarak “At yılında kardeşine at hediye etmek de büyük önem arz ediyor” dedi.

Haberin Devamı


Halı müzesinde özel ağırlama

TÜRKMENİSTAN ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Türkmenistan’ın farklı vilayetlerine ait 2000’e yakın halının sergilendiği Milli Halı Müzesi’ni gezdi. Müzede Türkmen kültürünü tanıtan folklor ve müzikli gösteriler eşliğinde halılarla ilgili bilgi alan Emine Erdoğan, boyutlarıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türkmen halılarını da inceledi. Halıların dokunmasıyla ilgili de bilgi verilen Erdoğan’a, küçük bir Türkmen halısı ve Türkmen halıları hakkında bilgilerin yer aldığı kitap hediye edildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!