Simitis'e referandum

Güncelleme Tarihi:

Simitise referandum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yunanistan'da bugün yapılacak mahalli seçimler Simitis için ciddi bir sınav anlamında. Simitis'in Avrupa Para Birliği'ne girmek için uyguladığı ekonomik politikanın halk tarafından desteklenip desteklenmediği ortaya çıkacak.

Yunanistan'da bugün yapılacak mahalli seçimlere Yunan Başbakanı Kostas Simitis‘in Avrupa Para Birliğine girmek için uyguladığı sıkı ekonomik politikalar açısından bir referandum sayılıyor. Son yapılan kamuoyu yoklamaları, PASOK’un bazı kalelerini Yeni Demokrası Partisi'ne kaptırmasının yanısıra büyük oy kaybedeceğini gösteriyor.

Seçimler sadece PASOK ile ana muhalefet partisi YDP arasında değil yeni ve eski PASOK'lular arasında da bir hesaplaşma niteliği taşıyor. Andreas Papandreu‘nun ölümünün ardından PASOK‘un başına geçip Yunanistan‘a yeni bir siyaset anlayışı getiren Simitis, iki yılın ardından hala PASOK‘a hakim olamamış durumda. Batı‘yla bütünleşmeyi savunan Simitis yanlılarıyla milliyetçi sosyalist politikaların devamını isteyen Papandreu'cular arasındaki çatışma hala devam ediyor. Eski PASOK‘lular Simitis‘i partiyi Papandreu çizgisinden uzaklaştırıp merkeze çekmekle suçlanıyorlar. Parti içindeki çatışma mahalli seçimlere de yansıyor ve Atina dahil birçok il ve ilçede partinin seçtiği adaylara karşı eski PASOK‘luların aday olarak çıkması, partideki bölünmeyi gözler önüne seriyor. Seçimlerde eski PASOK'luların daha fazla oy alması halinde zaten partide zorlanan, Simitis‘in daha da gücünü kaybetmesi bekleniyor.

Önemli merkezleri kaybetmenin yanısıra, PASOK'un genel oyların da büyük bir düşüş ortaya çıkması halinde Simitis'in AB‘yle bütünleşme politikasının da etkilenmesi kaçınılmaz görünüyor...

Yunan Başbakanı gördüğü sert muhalefet karşısında son 6 aydır zaten ekonomik kararları uygulamakla zorlanıyor. İktidara geldiği ilk yıl, çiftçilerin haftalarca karayollarını bloke etmesine rağmen tarım sektörüne sağlanan sübvansiyonları kesen Simitis iflas halindeki Olympic Havayollarını kapatacağını söylemesine rağmen hiçbir karar alamıyor. Devlet Bankası Ioniki‘nin satışını da şimdilik askıya almış durumda. Simitis‘in mahalli seçimler öncesinde ekonomik kararları ister istemez dondurduğu görülüyor. Gerçi Simitis, seçim sonuçlarının AB politikasını etkileyemeyeceğini açıkladı ancak büyük oy kaybı, halkın uygulanan ekonomik politikayı desteklemediğini gösterecek. Simitis seçim sonuçlarına rağmen katı politikasında ısrar ederse, belki hedeflediği gibi Yunanistan‘ı Avrupa Para Birliğine sokacak ancak 2000 yılında yapılacak genel seçimleri de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!