Simitis ABD'ye nasihat dinlemeye gitti

Güncelleme Tarihi:

Simitis ABDye nasihat dinlemeye gitti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 02:14

Amerikan CBS Televizyonu, Yunanistan'daki 17 Kasım terör örgütü ile bazı hükümet üyeleri arasında bağlantı olduğunu iddia edince kriz çıktı. Yunan basını, Bush Yönetimi'nin, Başbakan Simitis'in ABD ziyareti öncesinde Kıbrıs, Ege ve AB Ordusu konusunda baskı oluşturmaya çalıştığını iddia etti.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis dün Washington'a hareket ederken Atina ile ABD arasında ‘‘17 Kasım’’ terör örgütü krizi patladı. CBS Televizyonu'nun ünlü 60 dakika programında Simitis hükümeti üyelerinden bazılarının teröristlerle bağlantısı olduğu vurgulanınca Atina ayağa kalktı.

Programda, ABD'nin eski Atina büyükelçisi Thomas Niles ve bazı Amerikalı yetkililere dayanılarak Pasok'la 17 Kasım'ın bağı olduğu, hükümet bunu bildiği halde 17 Kasım'ı aydınlığa çıkartmadığı savunuldu. Program sunucusu ‘‘Eğer 17 Kasım teröristleri mahkemeye çıkartılırsa bazı hükümet yetkilileriyle olan bağları da gün ışığına çıkacak. Bu ise hükümetin düşmesine yol açacak. Bu yüzden örgütün gizli kalmasını tercih ediyorlar’’ dedi.

CBS, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yla yaptığı 80 dakikalık görüşmeyle bu iddiaları yalanlayan açıklamasına ise tek kelime yer vermedi. Dün bütün Yunan gazeteleri manşet ve sürmanşetten ABD'yi ‘‘baskı yapmakla’’ suçlarken, Bush'un Simitis'e baskı yapmak için CBS'e zemin hazırlattığını iddia ettiler.

CBS'nin programıyla birlikte, Yunanistan'da günlerdir devam eden Simitis'e Bush'un ağır baskı yapacağı sendromu ise doruğa ulaştı. Atina'da, Başkan Bush'un hem Ege'de sınırların yeniden belirlenmesini kabul etmesi hem Avrupa ordusunun NATO'yla ilişkilerini bloke etmemesi için Simitis'e ağır baskı yapması bekleniyor. Bush'un ayrıca Kıbrıs'da da taviz verilmesini isteyeceği, bu nedenle de 17 Kasım terör örgütünü yeniden masaya getirerek baskı zemini yarattığı düşünülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!