Şimdi ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

Şimdi ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 21:50

CNN International ve Guardian'ın elde ettiği, Anadolu Ajansı'nın da yayınladığı "Suriye'de savaş suçları" belgeleri akıllara "Şimdi ne olacak?" sorusunu getirdi.

Haberin Devamı

Suriye Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) üye değil, dolayısıyla mahkemenin Suriye hakkında bir dava açabilmesi ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararıyla mümkün olabilir.



Bu noktada devreye Rusya giriyor. Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunan Moskova, bu yetkiyi yaklaşık üç yıldır devam eden savaş boyunca hep Şam'ın yararına olacak şekilde kullandı. Bu nedenle Konsey'den Suriye'nin UCM'ye gönderilmesi yönünde bir karar çıkması olası görünmüyor.

Bugün ya da gelecekte bir dava olasılığı halinde ise üç hukukçunun onayından geçen belgelerin "suçlayıcı kanıt" olarak değerlendirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

THE GUARDİAN GAZETESİ SURİYE'DE SİSTEMATİK İŞKENCE VE CİNAYETLERİN RAPORU




AK Partili Şahin: Artık insani eşik aşıldı

CHP’li Loğoğlu: Cenevre yapılmayabilir

SURİYELİ muhaliflerce açıklanan işkence raporu Türkiye siyasetinde de büyük yankı uyandırdı. Türkiye-AB KPK Eşbaşkan Yardımcısı Ali Şahin, “Kimyasal silahlarla ilgili kırmızı eşik dendi. Artık kırmızı eşiğin de çok çok ötesinde insani eşik aşılmış durumda” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da bu gelişmenin Cenevre Konferansı’na büyük etkisi olacağını, konferansın ertelenebileceğini söyledi. Gelişmelerle ilgili siyasilerden gelen ilk değerlendirmeler şöyle:

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin (Türkiye –AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkan Yardımcısı):

"
Cenevre konferansını, oradaki atmosferi ciddi anlamda etkileyeceğini düşünüyorum. Bunun da ötesinde Miloseviç’in yargılanma sürecinde bulunmuş yargıçların, savcıların hazırladığı çok ciddi bir rapor var. Beşar’ın en yakınındaki kişinin sorgulanması neticesinde oluşturulmuş bir rapor var. Bu raporun çok daha önemli bir etki uyandıracağını düşünmüyorum. Hem Avrupa Parlamentosu’nda hem ABD’nin sessiz kalan kesimlerinde çok ciddi etki oluşturacağını ve Suriye ile ilgili kırılma noktası oluşturacağını düşünüyorum. Daha önce söylenen kırmızı eşiğin çok çok ötesinde, insani eşik aşılmış durumda. Tüm bu belgeler, bağımsız savcıların, dünya kamuoyunun çok saygı duyduğu bağımsız mercilerin kararları da değerlendirilemeyecek olursa artık dünyada insanlık eşiğinin de aşılmış olacağını düşünüyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu:

"
Bu gelişme Cenevre sürecini olumsuz etkiler. Konferans için uzun süredir çaba gösteren ABD, Rusya ve destekleyen batılı ülkelerin bunu bu noktada gündeme getirmeleri Cenevre sürecini olumsuz etkileyecektir. Bu konunun bir boyutu. Diğer boyutu İngiliz uzmanlarca hazırlanmış raporun ciddiye alınması lazım. Ama doğruluğu konusunda daha etraflı, ayrıntılı bir inceleme gerekir. Sadece İngilizlerin raporuna dayanarak bir sonuca gitmek için erken. Üçüncüsü Suriye rejiminin ne diyeceğini görmek lazım. Dördüncüsü bunu kim yaparsa yapsın hangi maksatla yapmış olursa olsun, bu sadece vahşet değil, mutlak suretle cezalandırılması gereken bir insanlık suçudur. Faillerin ortaya çıkarılması lazım. Bunun için de biraz zaman geçmesi gerekebilir. Cenevre’deki konferansın toptan yapılanmama ihtimali de var. En azından durum netleşinceye kadar."

KUZU: ESAD’IN İŞİ ZOR

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Twitter hesabından gönderdiği mesajlarda “Suriye’de El Kaide sadece muhaliflere saldırıyor. Çünkü Esad ve Maliki birlikte bu çeteyi destekliyor. Bu yüzden teşhisi doğru koyalım. Esad’ın dehşet verici işkencesi, İngiliz firması tarafından hazırlanmış bir raporla yayınlandı. Fotoğraflardaki vahşete bakamazsınız, korkunç. Esad’ın vahşetinin ve işkencesinin dehşet verici fotoğrafları yayınlandı. Esad’ın 22 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısında işi zor” dedi. ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!