Şiiler de istememiş

Güncelleme Tarihi:

Şiiler de istememiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 00:00

Irak’ta bir yıl süreyle "ABD’nin sivil yöneticisi" olarak görev yapan Paul Bremer piyasaya yeni çıkan "My Year in Iraq" adlı kitabında, Kürtler’in yanı sıra Şiiler’in de Türk askerini Irak’ta istemediğini anlatıyor. Bremer’e göre Şiiler’in bu tavrı ABD’de hoş karşılanmadı.

1 Mart’ın ardından, TBMM’nin ikinci bir tezkereyi kabul ederek Irak’a asker gönderme kararı almasına rağmen, Kuzey Iraklı Kürtler’in yanı sıra Iraklı Şiiler’in "ruhani lideri" Ayetullah Sistani de Türk askerine şiddetle karşı çıkmış. Mayıs 2003-Haziran 2004 arasında, Irak’ta "ABD’nin Sivil Yöneticisi" olarak görev yapan Büyükelçi Paul Bremer, piyasaya yeni çıkan "My Year in Iraq" adlı kitabında, Türk askerinin Irak’ta görev yapmasıyla ilgili perde arkasındaki gelişmeleri yazdı.

Ayetullah Sistani’yi, Katolik dünyasının dini lideri Papa’ya benzeten Paul Bremer, 4 Eylül 2003’te, Şiiler’in ruhani önderi ile bir grup Yönetim Konseyi üyesi arasında geçen görüşmeyi anlattı. Buna göre, Sistani, Koalisyon’da, komşu ülkelerden yabancı asker istemediğini söyledi ve Konsey’deki müttefikleri bunu hemen kabul etti.

Bremer, "Bu, Washington’da iyi karşılanmayan bir haber oldu. Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın Türk askeri için sürekli çabasına rağmen, Sistani’nin pozisyonu buna derhal son verdi" dedi. Paul Bremer, böylece Yönetim Konseyi içinde yer alan Şiiler ile Irak’ta, Türk askerinin kendi bölgelerinden geçmesine çok şiddetle karşı çıkan Kürtler’in "ortak davada" buluştuğunu kaydetti.

GENERAL ABIZAID ÇOK İSTİYOR

Bremer, Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bir konuşmasını da aktarıyor. Powell’ın sorusu üzerine, Bremer, "Türkler’i Irak’ta göreceğimizi sanmıyorum" diyor. Powell, Merkezi Kuvvetler Komutanı General John Abizaid’in, Türk askerini Irak’ta çok istediğini söyleyince Bremer, Abizaid’in, olaya tamamen askeri açıdan yaklaştığını, Türkler’i kullanabileceğini düşündüğünü söylüyor ve Türk askeri Irak’ta olursa güvenliğin daha da kötüye gideceğini belirtiyor.

Bremer, Powell’a, "Kazanamayacağımız kavgaya girmeyelim. Yönetim Konseyi’ni Türkler ile geniş bir diyaloğa girmeye teşvik ediyorum. Türkler’in Irak ekonomisine katılmasının çeşitli yolları gibi. Türkler de gerçekten bunu istiyor. Bu diyalog başladıktan sonra, başka ülkelerin de davet edilmesini öneririm" dedi. Bremer, bu yaklaşımın Powell’ın aklına yattığını belirtti"Türkler de zaten bu düşünceden biraz geriye çekilmeye başladı" dediğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!