Şii türbesine tahrik bombası

Güncelleme Tarihi:

Şii türbesine tahrik bombası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 00:00

Şii ve Sünni politikacılar Irak’ta yeni bir hükümet kurmaya çalışırken üç günde Şii hedeflerine üç saldırı düzenlendi. Dünkü saldırının hedefi ülkenin kuzeyindeki Samarra kentinde "Beklenen Mehdi"nin son göründüğü yer olduğuna inanılan Askariye Türbesi oldu. Polis kılığıyla türbeye gelen saldırganlar, 20 metrelik altın kubbeyi yerle bir etti.

IRAK’ta son birkaç gündür mezhep çatışmasını körükleyecek saldırılar tırmanışa geçti. Şii amelelere ve Bağdat’taki Şii pazarına düzenlenen saldırıların ardından, dün sabah da Samarra’da 12 imamdan ikisinin mezarının bulunduğu Askariye Türbesi hedef alındı.

İmam Ali el-Hadi diyede anılan bin yıllık türbeyi basan silahlı adamlar önce güvenlik görevlilerini bağlayarak etkisiz hale getirdiler, sonra patlayıcı yerleştirerek altın kubbeyi havaya uçurdular. Şans eseri saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, Şiilerin dört kutsal mekanından biri kabul edilen türbeye düzenlenen saldırı büyük infial uyandırdı. Irak’ın önde gelen Şii dini liderlerinden Büyük Ayetullah Ali el-Sistani, Şiiler’den, saldırıyı kınamaları için harekete geçmelerini
/images/100/0x0/55ea25b5f018fbb8f86e1a0d
istedi. Ancak Sistani’nin bu çağrısı 60 Sünni camisine saldırı düzenlenmesini engelleyemedi. Misilleme olarak yapıldığı bildirilen saldırıların üçünde patlayıcıların kullanıldığı ve hedef alınan camilerin yerle bir edildiği ifade edildi. Bazı silahlı Şiilerin otomatik tüfeklerle ve roketatarlarla camilere saldırdığı bildirildi. Başbakan İbrahim Caferi, üç günlük matem ilan etti. Başbakan’ın ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak Rubai, saldırganların polis üniforması giydiğine işaret ederek, bu saldırıyı ülkenin birliğini bozmaya yönelik bir provokasyon olarak değerlendirdi ve eylemin El Kaide’nin izlerini taşıdığını belirtti. Patlamayla ilgili olarak üç kişi tutuklanırken, türbedeki kutsal emanetlerin de zarar gördüğü bildirildi. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, saldırının ardından 7 günlük yas ilan ederek, "Bu, muhtemelen siyonist istihbarat servisleri ve Irak’ın işgalcileri tarafından düzenlenmiş siyasi bir cinayettir" diye konuştu.

Mezhep çatışmasına doğru

Şiilerin 1000 yıllık kutsal mekanı olan ve altın kubbesi 1905 yılında tamamlanan türbeye yapılan saldırı infial yarattı. Misilleme olarak 60 Sünni camisine saldırıda bulunuldu.

Kayıp İmam’ın ataları orada yatıyor

Bağdat’ın 125 km kuzeyindeki Samarra’daki Askariye Türbesi’nde "Kayıp İmam" ya da "Beklenen Mehdi" diye adlandırılan 12’inci İmam’ın, babası ve büyükbabasının, yani 10’uncu ve 11’inci imamın türbeleri bulunuyor. Şii inanışına göre 12’nci İmam Muhammed Hasan el-Asker, 867 yılından beri kayıp. Bu kutsal zatın, geri gelip dünyayı düzene kavuşturacağına inanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!