Sigmar Gabriel mi, Martin Schulz mu?

Güncelleme Tarihi:

Sigmar Gabriel mi, Martin Schulz mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 10:37

Almanya’da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokratların başbakan adayı kim olacak? SPD lideri Gabriel mi, yoksa Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Schulz mu?

Haberin Devamı

AP Başkanı Martin Schulz, ocak ayında görevini bırakacak. Schulz, Almanya’da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde partisi SPD’nin Kuzey Ren Vestfalya listesinde birinci sıra adayı olacak. Ancak Schulz, SPD’nin başbakan adayı olacağı iddialarına yanıt vermedi. Şimdi karar sırası SPD lideri Sigmar Gabriel’de. Eylül 2017’de yapılacak seçimlerde Gabriel, kendisi de aday olabilir, başkasını da aday gösterebilir. Bu yetki Gabriel’de. Gabriel’in SPD Genel Başkanlığı’nı elinde tutup, başbakan adaylığına Schulz’u önerebilir. Bu ithimale karşılık, Schulz’un “Başbakan adayı olursam, parti başkanlığını da isterim” dediği ileri sürüldü.

PARTİSİNDEN ÇOK OY ALDI

Martin Schulz, 2014 AP seçimlerinde bir sınavı verdi. Avrupa Sosyal Demokratların liste başı adayı Schulz, Almanya’da yüzde 27.5 oy aldı. SPD’nin bir yıl önce genel seçimlerde aldığı oylardan yüzde 2 daha fazla. Ama Merkel’in karşısında başarılı olması için yeterli değil. Son yapılan anketlere göre Merkel’e karşı Schulz’un mu yoksa Gabriel’in mi şansı var sorusuna seçmenlerin yüzde 42’si Schulz diyor. Gabriel diyenlerin oranı yüzde 35. Bu oran SPD seçmenleri arasında da Schulz için yüzde 54, Gabriel için yüzde 41. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!