Sierra Leone'nin teröristbaşı yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Sierra Leonenin teröristbaşı yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İç savaşın yaşandığı Sierra Leone'da ‘çocuk ordusunun’ lideri Foray Sankoh, saklandığı tatil beldesinde yakalandı. İngiliz askerlerinin sorguladığı Sankoh'un yakalanması Freetown'da sevinçle karşılandı. Bu arada, başkente doğru ilerleyen ve rehin tuttuğu BM askerinden 150'sini serbest bırakan gerillalar, liderlerinin yakalanması üzerine İngiliz askerleriyle çatıştı.

BİR aydır kanlı bir içsavaşın devam ettiği batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone'da isyanı başlatan ‘çocuk ordusunun’ lideri Foday Sankoh dün başkent Freetown'da yakalandı. Sankoh'un yakalanması Freetown halkı tarafından sevinçle karşılandı. Ancak gerillalar liderlerini yakalayan İngiliz askerlerine saldırdı. 3 gerilla öldü.

Devrimci Birleşik Cephe gerillarının lideri Sankoh 10 gündür kayıptı. Başkent Freetown'ın yakınlarındaki bir sahil kasabasında ihbar üzerine yakalanan gerilla lideri önce Cockerill askeri üssüne götürüldü. Çırılçıplak soyulan ve İngiliz subayları tarafından sorgulanan gerilla lideri daha sonra yine İngiliz askerlerinin gözetimindeki Lungi havaalanına götürüldü.

Bu arada, 40 kadar gerilla Lungi havaalanına saldırdı. İngiliz askerleriyle çıkan çatışmada 3 gerilla öldürüldü.

Gerilla liderinin yakalandığı haberi Freetown'da hızla yayıldı. Ve binlerce Freetownlı sokaklara boşalarak Sankoh'un yakalanmasını kutlamaya başladı.

İngiltere'nin, azad edilen siyah köleler için kurduğu Sierra Leone aslında 1991'den bu yana iç savaş yaşıyor.

BM ÇATIŞAN TARAF

Liderliğini Nijerya askerlerinin çektiği BM gücü 1998'de Sierra Leone'ye müdahale etti. BM güçleri, askeri darbeyle yönetime el koyan Paul Koroma kuvvetlerini yenerek seçimle işbaşına gelen Devlet Başkanı Ahmet Tejan Kabbah'ı yeniden iktidara getirdi. Devlet Başkanı Kabbah da, hem Koroma hem de gerilla lideri Sankoh'u barış anlaşması karşılığında affetti.

Sankoh iki yıldır Freetown'daki evinde yaşıyordu. Ancak bu ayın başında Sankoh'un gerillaları BM askerlerini rehin alıp başkente doğru ilerleyince eski cunta liderinin taraftarları gerilla liderinin evine saldırdı.

Ve evinden kaçan Sankoh 10 gündür saklanıyordu.

Bu arada, gerillalara yakınlığı ile bilinen komşu ülke Liberya'nın Devlet Başkanı Paul Kagame, 150'ye yakın rehin BM asker ve görevlisinin serbest bırakılmasını sağladı. Gerillaların elinde halen 347 BM askeri daha rehin. BM ile yürütülen görüşmeler sonucunda daha fazla BM askerinin serbest bırakılacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!