Şiddetten bıkan Alman öğretmenler polis çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Şiddetten bıkan Alman öğretmenler polis çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2006 00:00

Almanya’nın Berlin kentinde bir lisede öğrencilerin şiddet eylemleri çığırından çıkınca, öğretmenler Türk ve Arap öğrencilerin çoğunlukta olduğu okula polis çağırmak zorunda kaldı. Çete kuran öğrenciler, polis ve basın mensuplarını da taş yağmuruna tuttu.

BERLİN’de göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı yoksul Neuköln semtinde bulunan Ruetli Hauptschule adlı lisede öğretmenler, çoğu Türk ve Arap kökenli olan öğrencilerin artan şiddet eylemleri nedeniyle polisi yardıma çağırdı. Dün Alman emniyeti tarafından görevlendirilen altı polis memuru okula gelerek, evlerine dönmek üzere olan öğrencilerin üzerini aramak istedi. Bazı öğrenciler, kameralar önünde okul camlarına, polise ve gazetecilerin üstüne taş ve çöp tenekeleri fırlattı. Bunun üzerine okul yönetimi, polisin öğrencileri aramasına karşı çıktı. Polis memurları da, öğrencilerin ve öğretmenlerin sorularını yanıtladıktan sonra okuldan ayrıldı.

İMDAT MEKTUBU

Polis sözcüsü Bernhard Schodrowski, geçen ay okul yönetiminin 224 öğrencinin şiddet eğilimi ve disiplinsizlikleri nedeniyle emniyet yetkililerine mektup yazarak yardım istediğini açıkladı. Mektubun gazete ve televizyonlara da yansıması üzerine, Alman emniyeti harekete geçti. Okuldaki öğrencilerin yüzde 80’ini, aileleri Türkiye ve Arap ülkelerinden gelen gençler oluşturuyor.

Öğrencilerden bazılarının kamu mallarını devamlı olarak tahrip ettiği ve okulda çete kurarak haraç topladığı saptandı. Mektupta bu durumu bildiren öğretmenler, "Çocukların aileleri çok ilgisiz. Biz de çaresiziz. Olay çıkar korkusuyla girdiğimiz bazı derslere gerekirse yardım isteyebilmek amacıyla cep telefonuyla getiriyoruz" dediler.

Çaresiz öğretmenlerin imdat mektubu üzerine, Almanya’daki eğitim ve göçmenlik yasaları konusundaki tartışmalar yeniden alevlendi. Berlin Eyaleti Eğitim Bakanı Klaus Böger, başkentte 55 okulun birçok "problemli" öğrenciye sahip olduğunu ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!