Sezer’den Berlin’e mektup

Güncelleme Tarihi:

Sezer’den Berlin’e mektup
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 00:00

HÜRRİYET’in Almanya’nın yeni göç yasasını "Düpedüz Irkçılık" diye manşete taşıması Alman basınında geniş yer bulurken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de Almanya Cumhurbaşkanı Köhler’e Türk asıllı göçmenleri mağdur bırakan bu yasayla ilgili bir mektup yolladı.

Sezer, "Ekselansları, bu yasa medeni anlaşmalara ters düşmektedir" dedi. Hürriyet, Sezer’in önceki gün Köhler’e gönderdiği mektubun tam metnini ele geçirdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan’ın önceki akşam, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz’u bakanlığa davet ederek verdiği, 12 Temmuz 2007 tarihli mektup şöyle:

EKSELANSLARI,

Sayıları üç milyona yaklaşan Türk vatandaşı ülkenizde yaşamaktadır. Bu insanlar Almanya Federal
/images/100/0x0/55eb10b2f018fbb8f8a8c6ef
Cumhuriyeti’nin çağrısıyla Türkiye’den ülkenize göç ettiler. 40 yılı aşkın süredir, Almanya’nın bugünkü durumuna gelmesinde emekleri ve azimleri vardır. Baktığımızda, günümüz Almanya’sında birçok alanda önemli başarılar sağladıklarını görürüz.

Göç yasasıyla özellikle en temel insan haklarından birisi olan aile kurma hakkının kısıtlandığını görüyoruz. Böyle bir konunun gündeme gelmesi kaygıları artırmaktadır. Göç yasasının özellikle de Türk vatandaşlarını etkileyecek olmasından çok büyük üzüntü duyuyoruz. Almanya’da konuyla ilgili birçok uzmanın da dikkat çektiği gibi, göç yasasında yapılan kısıtlayıcı değişiklikler ’medeni anlaşmalara ters’ düşmektedir. Ortak değerimiz olan bu insanların geleceğine yönelik ümitlerini zedelememeliyiz.

Vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açan tüm hususları dikkate alacağınıza ve konuyu yeniden değerlendireceğinize olan inancım tamdır. Yasanın yeniden değerlendirilmesi yönünde karar alınması halinde gerekli katkıyı sağlamaya Türkiye Cumhuriyeti hazırdır.

En derin saygılarımla.

Ahmet Necdet SEZER

Cumhurbaşkanı

ALMAN basını, Hürriyet’in ’Düpedüz Irkçılık’ manşetine ve Başbakan Angela Merkel’in Hürriyet’i incelerken çekilmiş fotoğrafına geniş yer verdi:

BILD: Yabancılar zirvesi’nde Merkel’in hükümete ültimatom verrilemeyeveği yönündeki sözlerini başa çıkaran gazete, "Merkel, Türk boykotuna gözle görülür şekilde kızdı" ifadesi kullandı. Gazete, "Hürriyet’in yorumcusu Ahmet Külahçı Merkel’e dün Berlin’de, ırkçılık suçlamasında bulundu" ifadesini kullandı.

B.Z: Gazete yaklaşık yarım sayfa büyüklüğünde Angele Merkel ile Ahmet Külahçı’nın Hürriyet’i inceleyen fotoğrafını yayınladı. Gazete haberinde Ahmet Külahçı’nın "Türkler olmadan Almanya’da uyum politikalarını hayata geçirilemez. Zirve elbette yararlı olacak. Türk dernekleri olsaydı zirvenin başarısı daha da artardı" görüşlerine de haberinde yer verdi.

Die Welt: Hürriyet, Merkel’i ırkçılık yapmakla suçladı.

Süddeutsche: Hürriyet Gazetesi, Uyum Zirvesi’ni "düpedüz ırkçılık" olarak değerlendirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!