Sevgililer Günü anlaşması yok

Güncelleme Tarihi:

Sevgililer Günü anlaşması yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 00:00

Fileleftheros ve Politis gazeteleri New York’taki BM kaynaklarına dayanarak, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas’ın 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ara anlaşma imzalayacaklarını iddia etti. KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıcı ise Rum basınındaki “14 Şubat” haberlerini spekülasyon olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

KIBRIS Rum medyası, BM’nin Şubat ayı ortalarında ve muhtemelen 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Kıbrıs sorununu görüşecek olan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum lider Dimitris Hristofyas’ın ara anlaşma imzalayacağını ileri sürdü. KKTC ise haberleri spekülasyon olarak değerlendirdi. Rum Fileleftheros ve Politis gazetelerinin New York’taki BM kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun geçen hafta Güvenlik Konseyi üyelerine yemek verdi. Yemekte Türkiye’yi temsil eden Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye ve KKTC’nin Kıbrıs sorununun çözümü için her şeyi yaptığını söyledi. Genel Sekreter ve İngiltere temsilcisi ise, zaman faktörünün iyi değerlendirilmesini istedi. Rusya ise sürece üçüncü tarafların karışmaması ve takvim konulmamasını istedi. 
BM denk getirmek istiyor
Ancak Genel Sekreter Ban Ki-Mun’un adayı ziyaret etmesini planlayan BM yetkilileri, Talat ve Hristofyas’ın Kıbrıs görüşmelerinde ikinci gözden geçirme sürecini Ocak ayı ortalarında tamamlaması, ardından al-ver sürecine geçmesi ve Şubat ayı ortalarında “ara anlaşma” imzalamasını öngörüyor. Ara anlaşmayı 14 Şubat Sevgililer Günü’ne denk getirmeyi amaçlayan BM yetkilileri, KKTC’de Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle görüşmelerin Şubat ortasından sonra kesilmesini bekliyor.
KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıcı ise, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ara anlaşma haberlerini ise spekülasyon olarak değerlendirdi. Erçakıca, liderlerin bu tür konuları görüşmediğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Yeni yılda yeni plan

RUM kesiminin en etkili isimlerinden Başpiskopos Hrisostomos, yılbaşından sonra yeni bir planın önlerine geleceğini söyledi. Hrisostomos, devam eden müzakerelerde Talat ile Hristofyas’ın açıkladıklarından daha fazla konuda anlaşmaya vardığı hissine sahip olduğunu belirterek, “Yeni yılda yeni bir planın eli kulağında” dedi.
Kıbrıs Rum kilisesi, KKTC’de bulunduğunu iddia ettiği 550 kilisede rahatlıkla ibadet yapılamadığını belirterek Türkiye aleyhine AİHM’de dava açtı. Kilise avukatı Simos Angelides, Rumların KKTC’ye geçerek 520 kilise, şapel ve mezarlıklarda rahatlıkla ibaret yapamadığını ve dava dilekçesini Avrupa mahkemesine sunduklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!