Şevardnadze’den Bakü-Ceyhan desteği

Güncelleme Tarihi:

Şevardnadze’den Bakü-Ceyhan desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, Bakü-Ceyhan petrol boru hattını desteklediklerini ve bunun üçüncü ülkelerin menfaatine aykırı olmadığını söyledi. Şevardnadze dün Tiflis'te görüştüğü Başbakan Mesut Yılmaz ile de hem bölgesel, hem de dünya sorunlarına ilişkin olarak hemen her konuda hemfikir olduklarını bildirdi.

Başbakan Yılmaz dün beraberinde eşi Berna Yılmaz, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk ve eşi Dilek Cindoruk, Devlet Bakanları Rifat Serdaroğlu, Eyüp Aşık, Refaiddin Şahin, Yücel Seçkiner, İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, çok sayıda milletvekili, diplomat, bürokrat, işadamı ve gazeteciyle birlikte Tiflis'e geldi.

Yılmaz, havaalanında törenle karşılanmasının hemen ardından Şevardnadze ile başbaşa planlananın iki katı süreyle, iki buçuk saat görüştü.

Şevardnadze daha sonra düzenlenen basın toplantısında Yılmaz ile daha önceden tanıştığını, ancak ilk kez Tiflis'te beraber olduklarını belirterek, ‘‘Kendisiyle tüm konularda hemfikiriz’’ dedi. Bölge, Avrupa ve dünyadaki olaylarla ilgili geniş kapsamlı bir görüşme yaptıklarını da belirten Şevardnadze, Bakü-Ceyhan petrol ve doğalgaz hatları konusunda Yılmaz ile fikirlerinin tıpatıp aynı olduğunu bildirdi. Şevardnadze, ‘‘Gürcistan, Bakü-Ceyhan hattını desteklemektedir’’ dedi.

Türkiye ile bu konuda bir anlaşma da yapacaklarını belirten Şevardnadze, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye üzerinden petrol ve doğalgazın taşınmasına ilişkin bu anlaşmanın ‘‘üçüncü ülkelerin menfaatine aykırılık teşkil etmediğini, her ülke ile anlaşma yapmaya hazır olduklarını’’ söyledi.

Şevardnadze, Batum havaalanının genişletilmesi ve Türkiye ile ortak işletilmesi konusunda da hemfikir olduklarını açıkladı. Bunun yanı sıra, Kars-Tiflis demiryolu ve Gürcistan karayollarının iyileştirilmesi konusunda da anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Yılmaz, enerji alanında bugün imzalanacak olan anlaşmanın ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtti. Gürcistan'ın bağımsızlığını pekiştirmesini ve toprak bütünlüğünün korunmasına Türkiye'nin her aşamada destek olmaya hazır olduğunu kaydeden Yılmaz, ‘‘Türkiye, Şevardnadze'yi Gürcistan'ın geleceği, Kafkasya'da istikrar ve Türkiye ile ilişkiler için garanti görmektedir’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!